Het is nogal wat. Een Amsterdams onderzoeksbureau heeft onderzoek gedaan naar ‘Nederlandse moslimjongeren’, waarbij ze voor het gemak degenen met bijvoorbeeld Indonesische, Surinaamse, of Nederlandse wortels oversloegen. Ze richtten hun pijlen/peiling op Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse jeugd.
Het onderzoeksbureau had het best moeilijk want de onderzoekers moesten de straat op! Veldwerk was noodzakelijk om de aan ‘analfabetisme en digibetisme’ lijdende representatieve jongeren te onderzoeken. Met name de Turks-Nederlandse jongeren stonden er gekleurd op.
De veldwerkers ondervroegen 300(!) stuks Turks-Nederlandse jeugd, waarvan 80% geweld door jihadistische groepen niet afkeurt. Dat is zorgwekkend en minister Asscher was geschokt!
Het zal Asscher misschien nog meer schokken als hij merkt dat er een online(!) petitie is opgesteld in het Nederlands(!) waarin Turks-Nederlandse jongeren reageren op het onderzoek:
“Hopelijk ten overvloede: de denkbeelden en de daden van degenen die zeggen te strijden voor wat zij een Islamitische Staat (die wij noch als islamitisch, noch als staat erkennen) durven te noemen, verwerpen wij met afschuw. Ten overvloede, omdat iedereen dit als vanzelfsprekend zou moeten beschouwen.”
Murat Baylan van D66 Zaanstreek, Armagan Babaoglu (VVD Zaanstad), Eylem Koseoglu (Raadslid PvdA Zaanstad), Bahar Palabiyik (Raadslid D66) en Songul Mutluer (Fractievoorzitter PvdA Zaanstad) ondertekenden mede deze petitie. Ook via Facebook lieten ze weten de enquête en de uitkomst te verwerpen.
UPDATE
Vrijdagmiddag is de grens van 1500 al bijna bereikt, een citaat uit de commentaren: “Minister Ascher zou toch beter moeten weten dat slechts 300 personen niet representatief kunnen zijn voor de bijna 400.000 Turkse Nederlanders die Nederland telt.”
Btw, weet iemand hoe groot de steekproef moet zijn om representatief te zijn voor ongeveer 450.000 Turkse Nederlanders?
De omvang de steekproef is over het algemeen het probleem niet. Een paar honderd is wel aan de lage kant, maar veel Nederlands onderzoek komt niet verder dan dat. Echt goed onderzoek gaat wel tot 20.000 - vooral om de kans te vergroten dat allerlei deelgroepen vertegenwoordigd zijn. Belangrijker is hoe 'goed' zo'n steekproef is. Als er geen gegevens zijn over hoe het verricht is, wat de fouten-marge is, de non-response, of het een online panel is en of de verhoudingen binnen de steekproef (leeftijd, sexe, woongebied) gelijk zijn aan die in de populatie, is het meestal een matig onderzoek.
Ze ondervroegen 300 "stuks", allemaal op dezelfde straathoek? Hoeveel van die 300 kenden elkaar? En hoe werden de vragen gesteld, waren ze soms suggestief? Dat kan ik vast ergens opzoeken maar eerlijk gezegd vind ik dat niet eens de moeite waard. Vraag ons maar wat wij van IS vinden, meneer Asscher.