Gisteren togen vrouwen die als ooit als vluchteling binnenkwamen en nu in de Zaanstreek wonen, vergezeld door andere Zaanse vrijwilligers naar de crisisopvang in Purmerend. Daar staat een grote tent met daarin zo’n 250 mannen, vrouwen en kinderen.
In de crisisopvang is het vol en lawaaiig, er is nauwelijks privacy, de asielzoekers hebben te weinig kleding, de voorzieningen zijn minimaal en basisschoolleerlingen krijgen alleen onderwijs op de locatie zelf.
De Zaanse vrouwen, voornamelijk afkomstig uit Syrië, houden contact met elkaar via een appgroep. Zij verzamelden in twee dagen tijd een busje plus drie auto’s vol kleding om de eerste nood te ledigen. Ze waren meer dan welkom. En er is kennelijk meer nodig.
De opvang in Purmerend wordt niet geregeld door het COA, maar door de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland waarvan burgemeester Jan Hamming van Zaanstad de voorzitter is. Eind oktober kwamen er berichten over ‘wantoestanden’ naar buiten.
De Zaanse delegatie die de opvang gisteren bezocht was niet te spreken over de plek:
‘In de tent is het constant lawaaiig. Het doet denken aan het geluid van een vol zwembad. Er zijn units met daarin acht bedden. Het dak van de grote tent bestaat uit zeil dat klappert als het waait.’
En gisteren scheen het zonnetje nog wel.
Kinderen
De kinderen gaan al zo’n vijf maanden niet naar school. Er wordt met ze gesleept. Ze kwamen uit de crisisopvang in Assendelft waar ze al drie maanden zaten, toen belandden ze vijf dagen in een hal van TAETS op het Hembrugterrein. Nu zitten ze twee maanden in een tent in Purmerend. Op een industrieterrein. Waar ze daarna heengaan weten ze niet.
De Rijksregeling op dit gebied is overigens duidelijk: “Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs. Ook kinderen van asielzoekers gaan zo snel mogelijk naar school. In ieder geval binnen 3 maanden nadat ze in Nederland zijn aangekomen.” Dat is in Zaanstad dus niet gebeurd. De woordvoerder van burgemeester Hamming moet het antwoord schuldig blijven op de vraag waarom dart niet gebeurd is. Wel is duidelijk dat de verantwoordelijkheden bij de crisisnoodopvang zeer onduidelijk zijn. Zowel COA, Veiligheidsregio als gemeente zijn bij opdracht en uitvoering betrokken waardoor de verschillende partijen de neiging hebben de verantwoordelijkheden naar elkaar toe te schuiven. Duidelijk is wel dat in Zaanstad er geen onderwijs is gegeven.
Purmerend zegt wel onderwijs te verzorgen voor de kinderen. Voor het voortgezet onderwijs worden kinderen opgehaald. Voor basisschool-leerlingen wordt onderwijs op de locatie zelf gegeven.
Truus Vegter, Coördinator Taalcafé de Sluis zag ter plekke dat alleen al een simpele pen een waardevol object was. Zij besloot samen met de Zaanse vrijwilligers een actie op te zetten om de kinderen voor de feestdagen een rugzakje met cadeautjes te geven. Als je ook iets bij wil dragen dan kan je hier terecht. Ook bij de pagina van de gemeente Purmerend over de noodopvang is er informatie hoe hulp kan worden geboden.