Oud-Zaandammer Chris de Bruin hielp mee een grafsteen van Zaandam naar Nurensdorf (Zwitserland) te vervoeren.
Met hulp van expeditiebedrijf Jan Keezer, Engel Natuursteen en de firma Schol.
Door Chris de Bruin
Op de Algemene Begraafplaats te Zaandam werd in 1906 Willem Kieft begraven. Ook in graf KL3 vak #2 werden in 1908 zijn vrouw en in 1942 een kind begraven. Willem Kieft was de opa van mijn in Zwitserland wonende neef Willem van der Mark.
Aan de Savorin Lohmannstraat was de firma Kieft gevestigd, verf en behang, en daar werd door heel wat Zaankanters inkopen gedaan.
Mijn neef Willem van der Mark heeft tot een paar jaar geleden altijd de grafrechten betaald aan de Gemeente Zaanstad. Jaren stond de uit rood zandsteen vervaardigde steen roerloos op de begraafplaats en gingen wij een enkele keer kijken of de steen er nog stond. Die was volgens de beheerder van een bijzondere kwaliteit en vorm, de beheerder keek vanuit zijn dienstwoning altijd op deze steen uit. Tot zover geen bijzonderheden, de tijd ging door.
Midden 2019 overleed de Spaanse vrouw van mijn neef, zij werd in Nurensdorf begraven. Op een gegeven moment werden wij door neef Willem gebeld, hij zat op het kerkhof bij het graf van zijn vrouw en zat zo een beetje te denken. Wij vertelde nog: had je geen leukere plek om te telefoneren, maar er zat iets heel bijzonders achter.
Hij zei: zou het niet mooi zijn als de steen van Willem Kieft geplaatst kon worden op het graf van Willem’s vrouw Marisa. Wat een plan, zeiden wij nog, hoe zou je dat willen regelen. Nou, zei hij, jullie hebben vast wel een mogelijkheid om contact op te nemen met de beheerder en met de Gemeente Zaanstad. Tot onze grote verbazing en dank werd het plan goedgekeurd, volgens de beheerder wel jammer maar een prima idee voor ‘hergebruik’.
Dan moet er heel wat geregeld worden, wie kan een 1500 kilo zware steen, die al 114 jaar fier rechtop staat, even naar Zwitserland brengen? Nou, dan moet je gewoon Zaanse bedrijven bellen en mailen en het plan uitleggen.
Engel Natuursteen was het aangewezen bedrijf en Jan Keezer het expeditiebedrijf die wel voor transport kon zorgen. Zo zie je, nooit je oude Zaanse contacten vergeten. Dus kwam de firma Schol met een grote vrachtwagen met kraan de steen uit de grond halen, zat er ook nog een betonnen voetstuk aan dat niet opgemerkt was.
Maar goed, goed en stevig vastgebonden op weg naar Jan Keezer. Ja, die kan alleen staand vervoerd worden en zo werd de steen geheel ingepakt in hout met schuimplastic binnenkant.
Toen de papieren: Zwitserland is ook voor dit soort transporten niet het makkelijkste land. Na weken wachten op stempels en weer ingevulde papieren ging het geheel op transport.
In Zwitserland aangekomen moest mijn neef weer papieren invullen en belasting betalen.
De Zwitserse steenhouwer was op vakantie en had ook geen grote heftruck om dit gevaarte te lossen. Dus weer een transportbedrijf ingeschakeld en werd de steen van een nieuwe naamplaat voorzien met de naam van Marisa. De naamplaat van Willem Kieft ligt nu in de tuin van onze neef Willem.
De steen is geplaatst en heeft een bijzonder plek ingenomen op de begraafplaats in Nurensdorf.
En heel bijzonder dat wij dit voor mijn neef konden doen, met dank natuurlijk aan iedereen die hieraan heeft medegewerkt. Een grafsteen voor ‘hergebruik’ ? Nooit aan gedacht.
Chris de Bruin (Egmond aan den Hoef, maar voormalig inwoner van Zaandam, Westzijde 278)
wat een mooi gebaar van allen die daar aan hebben meegewerkt
afz Tjakko Ploeger
Genoten van het verhaal. Vooral namen van oude bekenden. Jonnie Himpers
Een mooi verhaal Chris
Typische iets voor jullie (Anneloes en jij) om je daar voor in te zetten en tot een mooi eind te brengen.
Ingrid en Bert