De fontein voor de Sultan Ahmet Moskee in Zaandam is gebouwd in opdracht van de Islamische Stichting Nederland uit Den Haag. Deze fontein, ontworpen door kunstenaar Esma Yiğitoğlu in 1997, staat symbool voor de reinheid van de moslim. Door zijn mediterrane kleurstelling past hij goed in de omgeving van de moskee.

Fonteinen zaten vroeger door de hele Zaanstreek verspreid, maar veel daarvan zijn we al jaren uit het oog verloren. Iets wat niet opvalt, kan toch ineens verdwijnen. De Orkaan blikt deze zomer op ‘ooit klaterend water’ terug. En als het even kan op de overblijvers.

De vierkante waterbak van de fontein vertegenwoordigt de vier windrichtingen en de wereld, terwijl de driehoek erboven het goddelijke en de eenheid van geboorte, leven, en dood symboliseert. Dit kunstwerk sluit aan bij de islamitische kunsttraditie en draagt bij aan de sfeer rondom de Sultan Ahmet Moskee, die gelegen is in de Poelenburg-wijk van Zaandam.

De Sultan Ahmet Moskee, werd geopend in 1994. Het gebouw is ontworpen door de architect Bedri Sevinçsoy van Mabeg Architecten in Utrecht. Met een oppervlakte van 1500 m² was de Sultan Ahmet Moskee destijds een van de grootste moskeeën van West-Europa.

De moskee heeft een grote gebedsruimte waar gezamenlijk gebeden kan worden. Daarnaast zijn er meerdere klaslokalen waar zowel kinderen als volwassenen lessen over de islam kunnen volgen. De moskee beschikt ook over een kantine waar bezoekers samen kunnen komen voor een kopje thee of koffie.

Bekijk hier onze hele serie.

Door: Silva Honig. Bronnen: Gemeentearchief en website moskee. Foto: Edwin Kleiss.