Volgens een recent rapport van TNO heeft ruim 5 procent van de huishoudens in Zaanstad te maken met ‘energiearmoede’. Dat betekent dat ze in relatief slecht geïsoleerde huizen wonen en daarom extra last hebben van de stijgende energieprijzen.
In Pelders- en Hoornseveld gaat het om 9,7 procent, in Poelenburg zelfs om ruim 10 procent van de woningen. Ook in Zaandam-zuid (7,7 procent) en Kogerveld (7,2 procent) is de energiearmoede relatief groot.
De energiearmoede is hoog in oudere wijken. In Westerwatering en Saendelft is de laagste kans op energiearmoede (2,5 procent).
In Wormerland gaat het om 3,3 procent, in Oostzaan om 3,5 procent van de huizen.
Omdat deze huishoudens een laag inkomen hebben, zijn ze niet in staat om hun huis beter te isoleren. Bij huurwoningen zijn ze afhankelijk van de woningbouwcorporatie. In het onderzoek is gekeken naar de betaalbaarheid van de energierekening, de kwaliteit van de woning en in hoeverre de bewoners financieel in staat zijn deze te verduurzamen.
Totaal in Nederland gaat het om ongeveer 550.000 huishoudens. Volgens TNO leeft zo’n 7 procent van het totaal, in energiearmoede:
“ze hebben hoge energiekosten, wonen meestal in een huis dat niet goed is geïsoleerd en hebben een laag inkomen.”
De PvdA stelt op 7 oktober vragen over energiearmoede in het Zaanstad Beraad.
Lekker makkelijk om maar naar de verhuurder te wijzen. Als je last hebt van een hoge energierekening doe daar dan zelf wat aan. Niet binnen rondlopen met een T-shirt rondlopen als het buiten vriest. Thermostaat lager als je naar bed gaat en investeer zelf wat geld in je huurwoning als je niet op de verhuurder wilt wachten. Het blijkt maar weer erns dat de klaagcultuur hoogtij viert.Geen iniatiefen tonen maar wijzen naar een ander. Lekker makkelijk.
Armoede? Heel rapport laten opstellen bij TNO en weer geen enkele woningcoörperatie die er iets aan doet?
Jeetje. Het moet niet gekker worden.
Woon in een woning van ZVH in de kepplerstraat dakkapel achter niet geïsoleerd raam keukendeur enkel glas raampje in de keuken enkel glas en tocht in huis en dat in 2021 schande
Kom op woningcoörperaties, isoleer die daken en vervang die ramen nou toch gewoon effe en zet er gelijk een flinke zonneboiler, een buffer en een biomassaketel neer. Zie o.a. https://peter.pgit.nl/wonen/een-duurzaam-verwarmingssysteem/ en https://peter.pgit.nl/wonen/nul-op-de-meter/
Of hebben jullie ok al deals met Shell/Poetin voor aardgas en Engie/Zaanstad voor het (w)armtenet?
Toch spelen er meer dingen. Ik ben oogevoed met eerst een dikke trui en warme sokken aan, binnendeuren dicht en dan pas de kachel omhoog. En hoe koud ook, max 20 graden en na een uurtje terug naar 18.
Sinds ik in een flat woon, stoken sommige van mijn buren mijn appartement (waar ik de thermosstaat standaard op 12 graden heb) in de winter zonder probleem naar 24° terwijl ze in T-shirtjes met korte mouwen en op blote voeten door het huis lopen...
Als je niet praat met bewoners wat die ervaren aan kou, geur en tocht, maar dingen doet voor de subsidies zitten bewoners met nieuw glas alsnog in de kou zoals bij zvh … wat nieuw dubbel glas , het was al dubbel glas maar weer en - dun - in oude kozijnen nu dus beschadigd /zonder verf! , dat doen ze nl niet… blijft waaien !
Dat klopt helemaal!
Dit zat er zó dik aan te komen... waarom is er de afgelopen jaren niet direct vol ingezet op (subsidie op) isolatie. Daar is zo'n duidelijke 'klimaat'winst te behalen.