Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.
De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: het Jacob Visterrein aan Zaanse Schans.
Wat? Waar? Wanneer?
De plannen dateren uit 1989 als eigenaar Tom de Boer (Rito Holding, Heiloo) in overleg gaat met de gemeente Zaanstad over nieuwbouw op het uiterste puntje van de Zaanse Schans, op de grens met Wormerland, Tegenover waar nu het nieuwe molenmuseum is. De Orkaan van 18 augustus 2014:
In 1990 geeft de gemeente aan dat zij positief staat tegenover een woningbouwplan, er wordt een sloopvergunning verleend (…). In 1995 wordt een aanvraag bouwvergunning gedaan voor de bouw van 14 woningen. (…). In 1998 besluit GS om de verklaring van geen bezwaar niet af te geven. (…). In 2003 leidt dit tot een nieuw bouwinitiatief. (…). Op 11 juni 2007 is een aanvraag bouwvergunning eerste fase ingediend
In 2014 onderzoekt Zaanstad of er niet 14 maar 10 woningen kunnen komen, met een maximale bouwhoogte van 4 woonlagen, en dat laatste is een struikelblok, dat tast het beeld van de Zaanse Schans aan. Stichting De Oude Wolf (initiatief van Zaanse historische verenigingen en De Zaansche Molen, Zaans Erfgoed, de Zaanse Schans, Zaan & Dijk, Zaans Schoon en Kalverpolder) had liever een historische invulling aan het gebied gegeven. Wethouder Dennis Straat (VVD) en de rest van B&W is voorstander van het plan, maar als blijkt dat Rito Zaanstad onjuist heeft geïnformeerd wordt de beslissing opgeschort eind 2014.
Ruim drie maanden later, eind maart 2015, wordt het voorstel opnieuw naar de raad gestuurd. Maar Straat haalt bakzeil, niet alleen de oppositie is tegen, maar ook coalitiepartijen CU en PvdA en Straat’s eigen VVD. Straat moet binnen een jaar met een nieuw plan komen maar dat lukt hem niet. Pas 2016 wordt een nieuw plan gepresenteerd, nu van 11 woningen en een ‘herberg’ met aanlegsteiger.
Dan is het lang stil. Maar in juli 2019 (!) schrijft wethouder Hans Krieger (VVD): “Na een lange tijd van gesprekken over woningbouw op het Jacob Visterrein, is het dan bijna zover.”
Bijna zover…
In februari 2021 (!) knapt de zeepbel. Zaanstad heeft nieuwe provinciale wetgeving over het hoofd gezien waarbij niet meer buitenstedelijk gebouwd kan worden. Wethouder Wessel Breunesse (GroenLinks) mag aan raad schrijven dat daardoor de aanvraag voor een omgevingsvergunning te laat is ingediend. Dat kwam omdat Zaanstad ‘zorgvuldig’ (= langzaam) werkt volgens Breunesse. Rito ziet af van een claim.
En wat nu?
Wat gebeurt er nu? Wethouder Breunesse schrijft in maart 2021 dat hij de situatie gaat bespreken met de provincie en dat hij wacht op een ‘alternatief plan’. Spijtig is het niet doorgaan van het plan wel, het had volgens de wethouder “een nieuwe parel aan de Zaan” moeten worden, het “verdient een transformatie naar 11 woningen en een herberg die past in het beeld van de Zaanse Schans.”
Wat kwam er niet?
Hieronder een selectie uit de drie verschillen plannen die allemaal dus niet doorgingen.
Lees ook:
De Zaanse droomkaart…
Ik blijf erbij dit is dus de ideale plek voor een historische scheepswerf en touwslagerij
En dat vind ik nou ook gezien het feit dat de zaanstreek een rijke hout geschiedenis heeft en tal van werven had.
Het is nu het derde kwartaal van 2022.....
Inmiddels is er wel meer bekend. In het MeerjarenPerspectief Grondzaken 22.1 is op pagina 23 een passage over de stand van zaken opgenomen. Voor wie helemaal wil lezen hier de link:
https://zaanstad.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Document/51a8ed39-62e3-42cf-9bfd-cac03a124667?documentId=8c351671-4464-4fa5-8d12-08146d5f69fc&agen
Voor wie dat niet doet in het kort.
Gebleken is dat er geen instemming van de Provincie nodig is. De gemeente kan het zelf beoordelen. Er zijn aanvullende gegevens verstrekt. Als die beoordeeld zijn komt er een ontwerp besluit. Dat komt ter inzage. De verwachting is dat dit in het 2e kwartaal 2022 kan gebeuren.