Orkaan-krachten op vakantie struikelen daarbij om de haverklap (af en toe) over de Zaanstreek. En niet alleen vanwege de Zaanse mayonaise of een AH-XL.
Vanaf 1711 pronkte molen De Rat aan de Zaan. Toen die niet meer nodig was werd hij als bouwpakketje over de Zuiderzee verscheept en aan de Geeuw in IJlst weer opgebouwd. De molendatabase:
“De molen is afkomstig uit Zaandam-Westzijde 390 op het terrein waar Havenhout zat. Hij heette oorspronkelijk De Walrot (waterrat) of kortweg De Rot. Door de toenmalige economische groei in de agrarische sector was er in Friesland grote behoefte aan gezaagd hout. In de Zaanstreek was de houtindustrie de crisis, als gevolg van de Franse tijd, nog niet te boven en werden er molens voor de sloop te koop aangeboden. Zo kwam een Zaanse molen in Friesland terecht. In 1828 werd begonnen met het herbouwen op een perceel grond aan de oostzijde van De Geeuw bij IJlst.”
Ook over iets Zaans in den vreemde gestruikeld? Mail het ons! Hier alle afleveringen van Zaans op Vakantie.
Door Bas Sommeijer vanuit IJlst. Extra informatie van de molendatabase.nl.
Het verhaal klopt niet want de molen is een stuk ouder want de molen is in 1621 als oliemolen gebouwd en was daarmee één van de vroegere molens.
De windbrief ( bouwvergunning) is afgegeven op 13 november 1621.
Bij de windbrief hoorde de verbandactie die verplicht was, werd op 1 oktober 1622 uitgegeven.
In dit document stond onder andere de jaarlijkse windpacht die betaald maar liet een oliemolen bouwen.
Op 8 januari 1660 verkocht Gerrit Pouwlsz. 1/8 part van de molen voor F2325,- en niet lang daarna werd de molen verbouwd tot zaagmolen.
In Oostzaandam heeft ook een Walrot gestaan maar dit was een paltrok en daar kon je alleen maar mee zagen.
Het is niet duidelijk wat er in 1711 is gebeurd, het kan zijn dat de molen vervallen was en werd vervangen door een nieuwe maar het kan ook zijn dat er een grotere oliemolen is gebouwd.
Wel staat vast dat de molen in 1828 werd afgebroken en naar IJlst is verscheept.
De molen stond tussen weg en Zaan recht tegenover de Frans Halsstraat.