Het Zaans Museum zal de ‘kunst’ die door de gemeente Zaanstad wordt afgestoten waarschijnlijk meteen opslaan in haar eigen depot.
De conservatoren vinden de collectie ‘artistiek ondermaats’ maar de directie wil de goede gever niet voor het hoofd stoten omdat Zaanstad jaarlijks ruim € 1,3 miljoen subsidie aan het museum verstrekt.
Uit een uitgelekt memo dat in kringen van staf en vrijwilligers circuleert, wordt duidelijk dat de meningen verdeeld zijn binnen het museum:
“Besloten wordt – onder protest van cons. [Orkaan: consrvator(en)?] – de collectie te accepteren en onmiddellijk op te slaan in depot. Onderzocht wordt of delen verkocht kunnen worden maar cons. verwachten daar weinig van (“dat brengt geen stuiver op, behalve als er een nette lijst omheen zit”). Dir. [Orkaan: directie?] wil relatie met subsidiegever niet op proef stellen. Cons. stellen dat met name BKR-deel [Orkaan: opvolger van ‘contraprestatie’, de regeling waarbij kunstenaars als tegenprestatie voor een uitkering kunst leverden] artistiek ondermaats is (cons.: “typische jaren-zeventig depressiekunst, als we dat exposeren, gaan de bezoekers er zelf naast hangen”).
Ook collectie burgemeestersportretten (cons: “oude meuk”) gaat naar depot. Uitz. wellicht voor portret Vreeman [Orkaan: nu bestuurslid Zaans Museum] die aangegeven heeft dat hij er prijs op stelt als zijn portret een prominente plek in de hal krijgt. Verzocht wordt deze informatie niet naar buiten te communiceren.”
De totale collectie bestaat uit honderden werken, waarvan het grootste deel via de BKR-regeling is verworven. Het eerste deel zou vanmiddag rond 16.00 bezorgd worden, beide partijen hebben afgezien van een feestelijke overdracht. De werken gaan nu via de achterdeur linea recta naar het depot.
Afbeelding boven: ‘burgemeestersportret’, onder: Vreeman
Mijn partner heeft jarenlang in de BKR gezeten en is altijd aangekocht door de gemeente. Een aantal jaren geleden probeerde zij te weten te komen waar dit werk was gebleven. Op een enkel werk na was alles onvindbaar. Komt er nu een nieuwe kans om hier recht aan te doen. Er zijn voorbeelden van gemeenten waar het probleem van beheer wordt opgelost door het aan de desbetreffende kunstenaars te retourneren?
Wordt het toch nog een fijne 1 april voor de heer Vreeman, lol
(In Amsterdam mochten ooit de makers hun werk uit de de depots gratis ophalen... kwam vrijwel niemand.)