Editie 13! We gaan lekker! Laddertjes op, liften in, bergen beklimmen, bij vreemden aanbellen en met knikkende knietjes filmen wanneer we eenmaal aan de top staan. Alleen maar om een raadseltje te schieten.
We bestegen eerder al de Oost-Dorsch, de Lotustoren (die door bijna iedereen de Conradtoren werd genoemd), de Brandaris, de Saentoren, en het Stadhuis van Zaanstad en Van der ValkOostzaan, de Watertoren van Assendelft en de Gortpeller, de Westzaner Belt, het dak van Westend, en De Odulphuskerk in Assendelft Maar….
waar in de streek beklommen we afgelopen week een hoog punt? Hint: we zien iets van water en ook van iets van huizen en groen. (En… als je toch op ons Youtube-kanaal bent, abonneer je! Dan krijg je alle video’s vers als eerste!)
De Bullekerk op de westzijde
Het is volgens mij inderdaad de westzijderkerk/Bullekerk.
De Hogendijk met sluis.
Inderdaad de Westzijderkerk, beter bekend als de Bullekerk.
De Westzijderkerk zoals de kerk officieel was een Nederlands Hervormde kerk en is gebouwd tussen 1637 en 1640 op de resten van een Spaanse schans.
Zaandam bestond in die tijd uit twee dorpen , West- en Oostzaandam.
De Westzaandammers gingen aanvankelijk naar de Oostzijderkerk maar na oneinigheid over de aanstelling van een nieuwe predikant besloten zij een eigen kerk te bouwen.
De naam Bullekerk is afkomstig van een bizarre gebeurtenis.
Op 29 augustus 1647 werd boer Jacob Eg aangevallen door zijn stier, zijn hoogzwangere vrouw Trijn probeerde haar man te hulp te schieten en werd daarbij op de hoorns genomen waarbij haar baarmoeder werd opengereten en haar kind Jacob werd geboren.
De boer en de boerin hebben het voorval niet overleefd en het kind stierf negen maanden later.
Dit voorval staat bekend als Stier`s Wreedheid en een beeld op het plein voor de kerk herinnerd hier nog aan.