Editie 12! We voelen ons gezegend! Laddertjes op, liften in, bergen beklimmen, bij vreemden aanbellen en met knikkende knietjes filmen wanneer we eenmaal aan de top staan. Alleen maar om een raadseltje te schieten.
We bestegen eerder al de Oost-Dorsch, de Lotustoren (die door bijna iedereen de Conradtoren werd genoemd), de Brandaris, de Saentoren, en het Stadhuis van Zaanstad en Van der ValkOostzaan, de Watertoren van Assendelft en de Gortpeller, de Westzaner Belt, het dak van Westend. Maar….
waar in de streek beklommen we afgelopen week een hoog punt? Hint: we zien iets van water en ook van iets van huizen en groen. (En… als je toch op ons Youtube-kanaal bent, abonneer je! Dan krijg je alle video’s vers als eerste!)
In Assendelft zijn wij 'raik' met deze St. Odulphuskerk. Elke zondag zei wijlen mijn lieve schoonmoeder Aaltje wel: 'Wat een voorname kerk hebben jullie toch!', wanneer we haar vanuit Zaandam naar onze mooie dorp haalden.
Het filmpje is genomen vanaf de toren van de Sint Odulphuskerk in Assendelft.
Deze kerk is gebouwd in 1887 / 1888 naar een ontwerp van architect Adrianus Bleijs en is vernoemd naar een Frankische geestelijke die bein 9e eeuw als missionaris werkzaam was in Friesland.
De eerste St Odulphuskerk in Assendelft werd in 1410 gebouwd maar ging tijdens de Reformatie over naar de protestanten.
Na de Reformatie was de Nederlands Hervormde kerk de enige toegestane religie en hielden de Rooms Katholieken hun diensten in schuilkerken.
Pas in 1798 , ten tijde van de Franse overheersing, werden alle godsdiensten weer toegestaan maar er mochten nog geen kerken worden gebouwd.
Na een wetswijziging in 1848 werd de bouw van kerken weer toegestaan.
Al in 1853 werd in Assendelft een nieuwe RK kerk gebouwd maar die bleek na enkele decennia al te klein en werd vervangen door de huidige kerk.
Watertoren
Assendeft, maar ik dacht dat die al eerder geweest was? Odulphuskerk?
De dorpstraat Assendelft kruispunt communicatieweg.
Assendelft, Kruispunt Dorpsstraat/communicatieweg gezien vanuit de toren van de katholieke kerk met zicht op het sinds kort gesloten Wapen van Assendelft waardoor de kermis een traditie gaat missen.
Vanaf de R.K. Kerk St.Odulphus aan de Dorpsstraat in Assendelft.