Het eerste nummer van het ondergrondse literaire tijdschrift Zaans Groen verscheen midden in de hongerwinter, vlak voor kerst 1944. Daarna zouden nog drie nummers van het tijdschrift verschijnen.
Dit jaar worden alle nummers, voorzien van een inleiding van Annemieke Woudt, dochter van oprichter Klaas Woudt, heruitgegeven in een boek.
Anita Gundlach, van de literaire salon Mens, durf te lezen programmeerde een jaar geleden een hele salon rond de bijzondere uitgaven. ‘Het vrije woord in onvrije tijden’. Ze werd daarbij geraakt door het gegeven dat jeugdige Zaanse hemelbestormers een boeiend en soms ontroerend beeld gaven van hun gedachten en gevoelens tijdens de laatste oorlogsmaanden. Zij besloot dat het tijdschrift de moeite waard was om ook nu – bovengronds – te lezen.
Het tijdschrift werd opgericht door broer en zus Klaas en Mart Woudt, samen met Fred van Enske (pseudoniem van Anton Oosterhuis) en Siem Sjollema, zij vormde teven de redactie van ‘litterair-cultureel maandblad’ Zaans Groen. In vier nummers verschenen gedichten, proza, essays en beschouwingen, rijk geïllustreerd met litho’s en tekeningen, o.a. van Ru van Rossem (onder).
Klaas Woudt (1923-2012) was uitgever, boekdrukker en publicist. Hij stond aan de wieg van de Encyclopedie van de Zaanstreek en gaf lezingen over de streektaal. Hij zat in de redactieraad van het tijdschrift Podium en was de eerste uitgever van Jan Wolkers. In 1984 kreeg hij de Cultuurprijs van de gemeente Zaanstad
Meer informatie over het tijdschrift bij de Zaan Wiki, en in boeken van Piet Calis en Lisette Lewin.
De presentatie van het boek is op zaterdag 4 april in de Bullekerk in Zaandam, 15.00 uur.
Onder, omslagillustratie door Ru van Rossem.
Voorintekenen op het boek met en over 'Zaans Groen' is hier mogelijk: https://www.mensdurftelezen.nl/publicatie-zaans-groen/
Een deel ook weer in boekdruk drukken zou leuk zijn.