De 4-daagse schoolweek voor het Zaanse basisonderwijs wordt een reële mogelijkheid volgens Zaan Primair en Agora, de twee schoolbesturen die vrijwel alle basisscholen onder zich hebben.
Als er ziekteuitval komt, bijvoorbeeld door een griepgolf, zijn er niet voldoende invallers beschikbaar. Scholen zullen dan op een 4-daags rooster overgaan.
Niko Persoon van Zaan Primair (openbaar onderwijs) schreef op Twitter: “Agora en Zaan Primair hebben de stormbal gehesen. Vanwege het lerarentekort verwachten we bij de eerste griepgolf over te moeten stappen op een vierdaagse schoolweek.”
Agora (bijzonder onderwijs) schreef: “Ingegeven door lerarentekort en werkdruk, onderzoekt Agora ism @ZaanPrimair mogelijkheid van een 4-daagse schoolweek als noodmaatregel indien er geen invallers zijn.”
Laten we hopen dat er landelijk nog vele scholen volgen, misschien dat ze dan in Den Haag eens eindelijk beseffen dat goed onderwijs een van de belangrijkste zaken is voor de toekomst voor dit land.
Maak het vak weer aantrekkelijk!
Gewoon goed opleiden, goed betalen en vijf dagen werken, dan neemt de werkdruk af en komen de leerkrachten vanzelf wel weer.
Den Haag heeft het onderwijs lekker laten versloffen en daar beginnen we nu het resultaat van te zien.
En ja, wat er in de tussentijd moet gebeuren, geen idee. Daar ben ik niet deskundig voor.
Nou... er werken in het onderwijs veel onderwijsondersteuners en 'intern begeleiders' die gekwalificeerde leerkrachten zijn en gewoon voor de klas kunnen staan. De vraag is natuurlijk waarom dat niet gebeurt.
Natuurlijk worden IB-ers en onderwijsassisten al lang en breed voor de klas gezet. Met als gevolg dat de belangrijke zorgtaken van een IB-er niet meer kunnen worden uitgevoerd, en de extra handen van een onderwijsassistent, die op probleemscholen heel hard nodig zijn, ook komen te vervallen. Het is gewoonweg schandalig dat leerkrachten, politieagenten en zorgverleners in de randstad zo hard moeten werken in probleemwijken, en zo weinig worden betaald. En dat terwijl de huizenprijzen de pan uit reizen.
Tijdens mijn werk als logopedist merk ik dat in Amsterdam ouders steeds vaker kiezen voor peperdure privescholen. Straks krijgen we hier dezelfde situatie als bijvoorbeeld in Marokko of Brazilië: dure privescholen voor de rijken, met beter betaalde leerkrachten, een mooi gebouw en moderne leermethodes. En openbare scholen met armoedig meubilair, waar leerkrachten werken die naast het lesgeven nog andere bijbaantjes moeten hebben om hun gezin te kunnen voeden.
Den Haag, word wakker!
Hoe ver willen jullie het laten komen?
Hulde aan de leraren!!!!!!!!
Niet alleen in probleemwijken speelt dit hoor, het is Zaanstreek breed.
Het is nu al zo dat leerkrachten uit de Zaanstreek door bonussen, vrijstellingen van administratie taken en overige hulpmaatregelen worden weggekocht door Amsterdamse scholen. (Ervaring: kinderen op Zaanse school waar leerkrachten op Amsterdamse school gaan werken en collega met kind op Amsterdamse school die verteld over de bonusmaatregelen).
Hoewel ik niet perse tegen iets van marktwerking ben, is het knap asociaal van een gemeente die altijd zijn bek vol heeft van links georiënteerd zijn, om vervolgens die kunst uit te halen bij je naburige gemeente.
of misschien is het expres, als je die toch wilt annexeren.
Allemaal lekker kletsen maar waar is de oplossing. Er zijn te weinig leerkrachten dus lijkt het verstandig eerst maar eens te kijken hoe dat komt en hoe dat aangepakt kan worden.Niet door diverse commissies die eindeloos onderzoek gaan doen maar op korte termijn met concrete opties te komen. Maar ga ervan uit dat het huidige kabinet meer aandacht heeft voor hulp aan de multinationals dan aan onderwijs, gezondheidszorg, politie enz.
Ik vrees dat een echte oplossing ver weg is. Te weinig leraren vul je niet even aan vanuit de pabo, eerst moeten mensen ervoor kiezen, dan opgeleid worden en dan ben je jaren weg. Het is een proces wat al decenia geleden is ingezet door het vak te weinig aanzien, te weinig geld, teveel werk, teveel regels. Zijinstromers gaat iets sneller, maar je iemand gaat niet uit een goedbetaalde baan naar zo'n mindere baan, dan moet echt wat geboden worden.
Niet alleen het huidige kabinet, alle voorgaande ook. En ook de samenleving. Het is veel hipper, sexier om leidinggevende te zijn in een team dat nieuwe veranderingen te denktanken, dan om gewoon iemand te zijn die werk doet. Hoog opgeleid of niet, zwoegen loont niet.
Als samenleving, en zeker vanuit Den Haag moet inderdaad gestopt worden met mooispraak en investeren in toekomst door geld in leraren te stoppen.
Alleen met een goed injectie kan je nog wegkomen met een paar jaar pappen en nathouden en om dat pappen en nathouden te doen zal er ook nog eens extra geld bij moeten komen. Noodmaatregelen kosten extra bovenop de maatregelen om het probleem op te lossen.
Dus tralala... daar is je oplossing. Je kan het afdoen met een SP houding, maar ook vanuit het bedrijfsleven wordt constant gekankerd over het gebrek aan investeringen in onderwijs.
Maar na dagenlange gedebateer hebben we nu wel een "designated surviver". Gelukkig in het kader van globalisering wel een nieuwe engelse term.