Met afmetingen van 225 bij 175 centimeter is de kaart van de Schermerpolder uit 1836, vermoedelijk de grootste kaart ooit voor een individuele polder in Nederland gemaakt. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier leidde het restauratie-initiatief, uitgevoerd door papierrestaurator Floor Meijboom uit Zaandijk.
Landmeter Arie van Diggelen uit Alkmaar was zo’n 188 jaar geleden verantwoordelijk voor het maken van de kaart. Hierop stonden de namen van de voormalige gemeenten Akersloot, Alkmaar, Oudorp, Oterleek, Ursem, Schermerhorn, Zuid- en Noordschermer, en Graft vermeld. Nu is het werk overgedragen aan het Regionaal Archief Alkmaar.
Herstel en Verhuizing
Voorheen stond de kaart al jaren in het Noorderpolderhuis in Schermerhorn. Restaurator Meijboom ontdekte echter dat de luchtvochtigheid in het pand te hoog was, wat de kaart schaadde. Ze zag dat er op enkele plekken schimmel zichtbaar was. De kaart werd uiteindelijk schoongemaakt met een zachte borstel, stofzuiger en andere apparatuur. Vervolgens behandelde ze de schimmelplekken met een mengsel van ethanol en water om de schimmel te verwijderen waar kon en verdere groei te voorkomen.
Op advies van Meijboom is de kaart overgeplaatst naar het Regionaal Archief Alkmaar, waar het bewaard wordt in een stabiel klimaatdepot:
‘Op deze plek is de kans dat schimmel weer kan groeien tot het minimum teruggebracht.’
Meijboom werkt ook aan Zaanse historische stukken. Zo heeft ze bijvoorbeeld de originele plaatjes uit een Verkade-album schoongemaakt en gerestaureerd voor het Zaans Museum. Dit deed ze altijd samen met Thea Vorstman, die vorig jaar met pensioen is gegaan. Naast haar werk voor musea en andere organisaties werkt ze ook voor particulieren, bijvoorbeeld wanneer een schilderij van de muur is gevallen en hersteld moet worden.
Door: Nick Boeske (De Orkaan). Info: Regionaal Archief Alkmaar en Floor Meijboom. Foto: Regionaal Archief Alkmaar.
Dank voor het leuke artikel. Graag wel een juiste vermelding van mijn achternaam. Meijboom