Het mag natuurlijk niet: zwemmen in de Zaan. Maar toch gebeurt het.
De gemeente Zaanstad waarschuwt nadrukkelijk: “Het kan verleidelijk zijn om te zwemmen in rivieren en kanalen. Dit is echter zeer gevaarlijk vanwege de scheepvaart en als gevolg van de stroming van het water. Zwemmen in de vaargeul van rivieren en kanalen is dan ook verboden.” Ook in de Zaan voegt de gemeente daaraan toe.
Niet iedereen trekt zich daar met deze nazomerse hittegolf wat van aan. Bij het Zaaneiland, in Wormer, Wormerveer en in Zaandijk wordt er toch lekker gezwommen in de Zaan.
In Zaandijk gebeurt dat op de plek van de vroegere “Zaandijker Bad en Zwem Inrichting”. Het zwembad werd in 1876 gebouwd. Het zwembad was op de grens van Wormerveer en Zaandijk omdat zwemmen alleen was toegestaan buiten de bebouwde kom. Gemengd zwemmen was in de beginjaren uit den boze.
Tegenwoordig wordt er gewoon weer gemengd gezwommen in het Zaandijker bad, ook al sloot het bad in 1978.
Jacob Huig, geassisteerd door zijn dochter Aagtje, was badmeester van 1883 tot 1904. In 1915 kwam een ijzeren duiktoren in het bad te staan. J. Spreeuw hanteerde de zwemhengel van 1917 tot 1962. De heer C. Pet stopte in oktober 1968 als badmeester, hij was toen 44 jaar werkzaam geweest in het bad (Gemeentearchief).
Hieronder het bad in 1914. (foto gemeentearchief)
Zwemmers in 1920 (foto gemeentearchief)
Veilig zwemmen in de Zaan, kan dat? Bij het Zaaneiland (waar vroeger ook een zwembad was) wordt in het deel gezwommen dat achter de brug ligt en dus ver van de vaargeul (zwemmers aan de andere kan worden door de politie weggestuurd). In Zaandijk is eigenlijk ook genoeg ruimte, maar een soort van afscheiding zou handig zijn. Geke van de Kamp zag deze oplossing in Berlijn:
.@GemZaanstad @DeOrkaan Dit Badeschiff in Berlijn lijkt me een prachtig alternatief? pic.twitter.com/8d0QBo4ufl
— Geke van de Kamp (@gekekamp) 7 september 2016
Het is een beetje een late reactie, maar ook in de Nauernasche Vaart was een hokje met een duikplank. We gingen op de fiets vanaf Koog daar naar toe om te zwemmen als het heel warm weer was. Uit stoerigheid ooit een keer uit Koog naar Westzaan gezwommen. Tegenwoordig zwem ik in Het Twiske. Onbekend, maakt onbemind als er iemand in natuurwater zwemt vinden heel veel mensen dat ongemotiveerd. Het water is om in te zwemmen, niet om binnen te krijgen, dat moet je voorkomen.
Na de badmeesters pet en spreeuw is mijn vader Bram Broer nog badmeester geweest van 1970 tot 1978 toen het dicht moest vreemd dat daar niet over gesproken word ?????
Als het aan hem had gelegen had het nog bestaan met de huidige technieken van nu..
Gr Marcel broer
zolang het zwembad in wormer eerste weekend van september dicht gaat, en het al een aantal jaren prachtig weer is in september, werk je dit in de hand. nog veel leuker en goedkoper ook :-).
Hebben in de50e jaren zwemles gehad van de hr Spreeuw en de hr Pet. Hebben alle 5 en Mam de diploma's gehaald . Leuk om dit te zien.
Dat ik 5 jaar was begon ik ook met zwemles in het zaandijkerbad..volgens mij bestonden de eerste lessen met het zgn droogzwemmen.dit gebeurde in een speciale ruimte waar 2 teugels waren bevestigd..daar moest je dan in hangen om vervolgens de schoolslag onder de knie te krijgen..dat waren dus de eerste zwemlessen in het zaandijkerbad0
Jaren geleden met 2 vrienden in de avonduren (sluis dicht dus geen schepen meer) in de Zaan gesprongen langs dat wandelpad aan de oostzijde. Flauwe bewoner van de appartementen daar belde gelijk de politie en die waren er vlot bij om ons uit het water te halen. Erg flauw, zeker omdat er zelfs trappetjes zijn om uit het water te komen.
Toen ik als tijdelijke bewoner in het Vissershop woonde, werd daar ook in de Zaan gezwommen.(voor de sloop)
Vanuit mijn woninkje boven de poorten zag ik vooral jongens van de steiger springen. Ik vond dat ik het ook een keer moest meemaken. Vanaf de oever, dat wel. Een hele ervaring. Toch heel anders dan in de Slag. :-)