De Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer is in de nachten van dinsdag 2 oktober t/m donderdag 4 oktober, van 20.00 uur tot 5.00 uur afgesloten.
Op de foto ziet u de Zaanbrug achter het gezonnebrilde hoofd van de Wormerse wethouder Rob Berkhout, we hadden niet zo snel een andere foto.
Op de website van Zaanstad staat wel de sluiting aangekondigd maar wordt niet duidelijk of het alleen voor auto’s geldt. Ook op de website van Wormerland is daarover geen informatie te vinden.
Via Facebook werd de sluiting pas gister aangekondigd.
Maar euh... kunnen wandelaars/fietsers/brommers wél naar de overkant of moeten die ook een andere route nemen?
Volgens onze meest recente informatie kunnen die wel over de brug.
Volgens mij is het de wethouder van Wormerland en niet van alleen Wormer.
De schrijfster of schrijver van de Taaladviesdienst Onze Taal komt vast niet uit de Zaanstreek. Als Wormernees sta ik menigmaal voor een open Zaanbrug, al sinds mijn jeugd. Zo heb ik als scholier menigmaal als excuus voor mijn verlate aanwezigheid gemeld dat "de brug open stond'. De brug is niet open, maar staat open. Daarmee kan er ook geen misverstand onststaan over wat "open" betekent.
Verder hoop ik dat de nieuwe Zaanbrug snel wordt gebouwd.
Volgens mij is de brug juist open en kan het wegverkeer er niet over. (de slagbomen zijn dicht en de brug is open.);)
Taaladviesdienst Onze Taal:
Is de brug open of dicht als je normaal passeren kunt?
Vanuit het perspectief van de weggebruiker is de brug dicht als je normaal kunt passeren en open als je moet wachten omdat er boten langsvaren. Vandaar dat 'De brug was/stond open' een bekend smoesje van laatkomers is geworden.
Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) geeft de volgende uitleg: "Eene brug opendraaien (zoodat schepen erdoor kunnen varen); - dichtdraaien (zoodat voetgangers en rijtuigen er over kunnen gaan)." Onder open geeft het WNT het volgende voorbeeld: "De brug is open om die stoomboot door te laten." Het hangt er dus vanaf of je uitgaat van een schip dat alleen onder een open (niet dichtgemaakte) brug door kan varen, of van een weggebruiker die alleen over een dichte ('aaneengesloten') brug kan gaan. Ook de recente woordenboeken houden het erop dat de brug open is als er schepen door kunnen, en dicht wanneer dat niet het geval is.
In het gewone taalgebruik betekent dicht echter vaak 'afgesloten' en open vaak 'toegankelijk' (bijvoorbeeld: 'De winkel is dicht/open'). Zo bezien kan een weggebruiker die zegt dat de brug open is, ook bedoelen dat de brug toegankelijk is, dus dat hij kan passeren. Dit wordt nog logischer als men bedenkt dat een opengedraaide brug vaak wordt afgesloten met een hefboom. Het lijkt ons echter dat de begrippen open en dicht in verband met een brug meestal worden opgevat zoals in de woordenboeken staat aangegeven.
We hebben er ‘afgesloten’ van gemaakt. Iedereen gelukkig?
voor wie is hij afgesloten? ha ha, zo vlug zijn we niet tevreden.
Voor auto's, de rijbaan wordt hersteld.
Het fietspad is toegangkelijk.
"... maar wordt niet duidelijk of het alleen voor auto’s geldt. Ook op de website van Wormerland is daarover geen informatie te vinden."
In dit bericht wordt dit ook niet duidelijk gemaakt. Voetgangers, Fietsers ??