De gemeente Wormerland bestaat dit jaar 30 jaar, maar of de 35 wordt gehaald is de vraag. Vanuit de provincie wordt grote druk uitgeoefend op kleine gemeenten (ook op Oostzaan) om bestuurlijk te gaan samenwerken of te fuseren tot grotere eenheden.
De dreiging is dat als gemeenten zelf niet voor samenwerking of fusie kiezen, de provincie dat voor ze gaat doen. Dus dan liever zelf aan het werk.
In Wormerland zijn zeven scenario’s bedacht. Drie daarvan worden verder uitgewerkt. Eén scenario dat sneuvelde is fusie met Zaanstad en Oostzaan. Met Oostzaan is tot daar aan toe, maar Zaanstad, dat gaat het niet worden, “Zaanstad blijft verder weg dan de kilometerteller aangeeft” aldus een rapport van Rijnconsult, het bureau dat het proces begeleidt.
Wat zijn wel opties:
- Netwerkgemeente, waarbij ‘bestuurlijke bevoegdheden’ voor een belangrijk deel bij andere overheden worden neergelegd. De gemeente heeft zelf maar een klein ambtelijk apparaat. Er wordt samengewerkt met Zaanstad, Purmerend, BUCH (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) en ‘groene’ gemeenten (dus richting Waterland). Echt enthousiast lijkt men niet te zijn, het zou om ‘schijnzelfstandigheid’ gaan.
- Groot Waterland, samen met Oostzaan, Landsmeer en misschien met Waterland. Het zou samen om 38.000 inwoners gaat en als Waterland (dat niet wil) toch meedoet om 55.000.
- Over-plus, een ambtelijke fusie met Oostzaan, dus zoals het nu gaat (maar het gaat niet echt goed) en dan beter. Eigenlijk ook hier geen applaus, “mentaal en emotioneel heeft men grotendeels afscheid genomen van OVER.”
Groot Waterland lijkt de beste papieren te hebben. Maar eigenlijk is niemand enthousiast. Dat zal vooral voor de politiek gelden, geen partij wil de verkiezingen in met een opheffingsplan (dat geldt ook voor Oostzaan).
Toch moet voor de verkiezingen van maart 2022 een knoop worden doorgehakt. In november of december van dit jaar moet de raad al een voorkeursalternatief “aan de samenleving voorleggen” en na participatie moet in februari 2021 een definitief scenario worden gekozen, dus net voor de verkiezingen (maar met een beetje uitstel til je dat er netjes overheen).
Afbeelding: flipovers met aantekeningen tijdens de brainstormsessies over de scenario’s.
Je gaat naar school in Wormerveer, Zaandam, Zaandijk, Krommenie, of Purmerend, als het nodig is staat in Zaandam of Purmerend een ziekenhuis voor je klaar. En als er brand is bij een grote fabriek rukken die Zaankanters ook allemaal uit om elkaar te helpen. En toch fuseren met een dorp waar je dat allemaal niet mee deelt? Omdat de “grote stad” Zaanstad of Purmerend zo slecht voor je is? Wat zeg je daarmee tegen al die Zaankanters en Purmerenders? Die deugen ook hoor!
ik vind dit een domme reactie van je, het gaat om het besturen en hoe groter de plaats hoe verder ze van je af staan, en waarom moet alles groter, gaat het nu niet goed of zo? als het zo doorgaat zijn we over een x aantal één grote stad en is Brussel de baas, laat het toch zo, alles moet maar groter en sneller wat een onzin, haastige spoed is zelden goed zegt een gezegde, en dat merk je vooral in de bouw nu weer een balkon van een in de zestiger jaren gebouwde flat, stoppen met die onzin.
Beste Peter, een gemeente is meer dan de politiek en de ambtelijke dienst. Het is ook een gemeenschap van mensen. En ik weet niet wat de gemeenschap Wormer deelt met die van Landsmeer of Monnickendam. Wel wat die deelt met die van bijvoorbeeld Wormerveer. Maar dan kan je anders over denken.