Voor liefhebbers van chocolade is het afzien. Door de flink gestegen prijzen van suiker en cacao, de belangrijkste ingrediënten van chocolade, worden chocoladeproducten flink duurder. Dat was al te merken tijdens Pasen, maar de komende maanden gaan we dat echt in onze portemonnee merken, vrezen chocoladeverkopers in de Zaanstreek. Het lijkt erop dat chocolade weer een luxeproduct gaat worden.
De geur van cacao is overal in de Zaanstreek te ruiken. We kennen dan ook een rijke traditie van cacao- en chocoladefabrieken. Ook vandaag de dag staan er nog steeds een aantal grote cacaoverwerkers in de Zaanstreek. Wat merken zij en de lokale chocolatiers van de ontwikkelingen op de cacaomarkt?
Chocolaterie De Cacaoboom aan de Lagedijk in Zaandijk bestaat dit jaar 10 jaar. Reden voor een feestje zou je zeggen, maar voor eigenaresse Anneke Steemers wordt het er niet leuker op. Afgelopen week ontving zij een brief van haar leverancier dat de prijzen met 25 procent gaan stijgen. Anneke ziet zich genoodzaakt om deze prijsstijging vanaf volgende maand door te berekenen aan haar klanten. “De marge die erop zit is al heel klein, van chocolade word je echt niet rijk.” In juni 2025 gaat Anneke met pensioen. Ze wil haar chocolaterie heel graag laten overnemen, zodat deze unieke winkel kan blijven voortbestaan. “Van de huidige ontwikkelingen word ik niet blij. Het maakt het wel minder moeilijk om te stoppen, want zo is het niet meer leuk.”
Marco Moen, eigenaar van Buter Patisserie en Chocolaterie, met winkels in Zaandam en Wormerveer, maakt zich ook zorgen over de stijgende prijzen:
“We merken al een aantal maanden dat de cacaoprijs omhoog gaat, maar de grootste stijging gaat nog komen als ik de leverancier moet geloven. Over twee maanden lopen de contracten van de leverancier af en wordt er een flinke stijging verwacht. Hopelijk is de stijging niet blijvend, maar er gaan zeker wel wat jaren overheen om de huidige prijs weer te kunnen terugzien. Wat wel zeker is, is dat Buter doorgaat met de gebruikelijke recepten en zeker geen concessies gaat doen. We zullen goed moeten kijken wat voor invloed dit heeft op de verkoopprijs.”
Waarom zijn suiker en cacao zo duur geworden?
Vlak voor Pasen kostte een ton cacao 10.000 dollar. Aan het begin van dit jaar was dat nog iets meer dan 5.000 dollar. Deze verdubbeling is het gevolg van slechte oogsten in Ivoorkust en Ghana, de twee belangrijkste productielanden. Bovendien was een deel van de oogst onbruikbaar vanwege ziekte onder de cacaobonen. Ook de suikeroogst in Thailand en India, twee grote exporterende landen, viel tegen door extreme droogte. Ook de komende oogsten beloven niet veel goeds.
Economen verwachten daarom dat fabrikanten van chocola nog wel even met hoge productieprijzen te maken krijgen. Hoewel chocolade al flink duurder is geworden, zullen we over een paar maanden pas echt grote prijsverhogingen zien. Sectoreconoom Nadia Menkveld van ABN AMRO heeft onlangs aan het ANP laten weten dat fabrikanten gaan onderzoeken hoe ze, ondanks de gestegen grondstofprijzen, de prijs van chocoladeproducten zo laag mogelijk kunnen houden. Dit zou kunnen door energiezuiniger te produceren. Haar collega Thijs Geijer van ING denkt zelfs dat fabrikanten het krimpflatie-trucje zullen toepassen door minder van een product in de verpakking te doen.
Wat de hoge cacaoprijzen voor de werkgelegenheid gaat betekenen bij de cacao verwerkende fabrieken in onze regio is onduidelijk. Topman Eric Nederhand van Olam Cocoa B.V. liet aan De Orkaan weten geen commentaar te willen geven op de hoge cacaoprijzen en de gevolgen daarvan. Cargill, eigenaar van cacaofabriek Aurora, was niet bereikbaar voor commentaar. Wel is duidelijk dat Cargill voor de vestigingen in Wormer en Zaandam personeel zoekt. 12 april is er een speciale open dag.
Door: redactie Orkaan en Di-Lan Sun. Bronnen: gesprekken met Zaanse ondernemers, berichtgeving ANP, website Cargill, Foto: Michel Schermer
Suiker is geen oogst, tis een product dat gemaakt wordt uit, riet en biet , halen uit Azie terwijl hier , in ons land een mooie biet en suikerindustrie is.
Olam= Ofi.
Riet wordt geoogst, bieten worden geoogst...
Cargill is overigens het allergrootste particuliere bedrijf in Amerika en wanneer ze onlangs meldden, dat hun winst is gehalveerd (maar de omzet is verdubbeld), denk dan niet meteen aan chocolade, maar aan hun enorme aandeel in de minder succesvolle vleesindustrie.
Jammer, dat de grote Zaanse cacaofabrieken buitenlandse eigenaren hebben die géén oog hebben voor de plaatselijke Zaankanters en logische interesse voor een opendeurdag bij een regionale cacaofabriek. Behalve de Zaanse molens, is hier niets meer openbaar.
Wanneer personeel gezocht wordt bij Cargill, zou het zomaar een vervanging van de duurdere werknemers kunnen zijn. Vraag ernaar wanneer je gaat solliciteren of jouw werkplek nieuw is door uitbreiding ...
Ik ga graag langs bij Anneke, voordat ze ineens met pensioen blijkt te zijn gegaan.
dat de cacaoogsten in landen als Ghana en Ivoorkust niet goed zijn is vervelend, maar wel inherent aan de cacaoproductie in die landen. het gaat hier om een monocultuur en die cacaobomen gaan in productie achteruit naarmate de bomen ouder worden. tel daar de klimaatverandering bij op en de gevolgen zijn verklaarbaar. slechts een deel van de cacao en chocolade zijn Fair Trade, voor het overgrote deel van de productie worden de boeren nog altijd onderbetaald. de prijzen hadden dus al veel langer hoger moeren zijn.
Werken in een eerlijke(re) cacaobonen-productie en -handel?
Lees hier verder en stel meteen je vragen:
https://www.wur.nl/nl/dossiers/dossier/cacao.htm