Volgens woningcorporatie Rochdale zou medio 2022 het project Badhuisweg ‘van start’ kunnen gaan. Op het Eiland in Zaandam komen twee woontorens met in totaal 120 sociale woningbouw-appartementen
Volgens Rochdale is het participatietraject ‘zo zorgvuldig mogelijk doorlopen’. In december bespreekt B&W van Zaanstad het ‘Programma van Eisen’ inclusief het ‘participatiedocument’. Daarna kan het naar de raad en wordt er een overeenkomst tussen Zaanstad en Rochdale vastgesteld.
Dat schrijft Rochdale in een brief aan de bewoners van het Eiland en de Prins Hendrikkade. De wooncorporatie is vooral ingenomen met het participatieproces:
“Omwonenden en andere belanghebbenden hebben de gelegenheid gekregen vragen te stellen, input te geven en hun argumenten voor en tegen het project naar voren te brengen.”
Het is een citaat dat verbazing zal wekken bij ‘omwonenden en andere belanghebbenden’ aangezien alom erkend is dat de participatie bij dit project eigenlijk mislukt is, er werd zelfs een digitale ‘participatie-herkansing’ georganiseerd. Aan de plannen werd geen spat veranderd na ‘participatie’. Het blijven 120 sociale woningbouw-appartementen in woontorens van 9 en 10 verdiepingen en met minder dan één plek per twee woningen.
Parkeren
De bezwaren richten zich tegen de hoogte (schaduwwerking, wind), de eenzijdige woonmix, het begeleid wonen-onderdeel (20 appartementen), de tekortschietende participatie en de verwachte parkeerproblemen. Volgens Zaanstad hebben veel nieuwe bewoners waarschijnlijk geen auto, maar omdat wel betaald parkeren voor het Eiland wordt overwogen, gelooft de gemeente dat zelf eigenlijk ook niet.
Wethouder Slegers kondigde eerder aan dat de bewoners van de 20 ‘begeleid wonen’-appartementen een contract zouden moeten tekenen waarin ze beloven geen auto te nemen. Volgens Rochdale klopt daar niets van, er is zelfs nog niet eens bekend wie die appartementen gaat exploiteren. Zo’n contract is overigens wettelijk onmogelijk.
Rochdale schrijft dat alle de participatie “minder gemakkelijk ging dan we hadden gewild”, maar dat kwam dus door de coronamaatregelen.
Tijdpad
Op de website van Rochdale wordt het participatietraject nog eens uitgelegd en daar is een document met alle vragen beschikbaar – en de antwoorden, alhoewel een deel van de bewoners die waarschijnlijk niet erg duidelijk zal vinden, vaak wordt weer naar andere documenten verwezen.
Het tijdpad volgens Rochdale:
- 14 december: op agenda van B&W
- 13 januari: in Zaanstad Beraad – gelegenheid tot inspreken
- eerste kwartaal 2022: ondertekening anterieure overeenkomst en indienen ontwerp bestemmingsplan
- eerste/tweede kwartaal 2022: bestemmingsplan ter inzage, en na zienswijzen naar de raad
- tweede kwartaal 2022: vaststelling bestemmingsplan door raad
- tweede/derde kwartaa 2022: omgevingsverguning verstrekt, “project gaat van start”.
Het tijdpad is optimistisch (geen raad in januari/februari?), en komen er geen zienswijzen of bezwaren die tot aanpassing gaan leiden? Omwonenden hebben al aangekondigd desnoods naar de Raad van State te stappen om de plannen in de huidige vorm tegen te houden.
Hier ons dossier over de woontorens.
Foto boven (De Orkaan) het pand aan de Badhuisweg dat gesloopt moet worden, onder een impressie van de nieuwbouw.
In de raadsvergadering gisteren werd gezegd dat pas onlangs een cultuurhistorische quick scan uit juli 2021 op de website van Rochdale is geplaatst. Het gaat om dit document: https://www.rochdale.nl/fileadmin/user_upload/PDF_bestanden/Wijkinformatie_en_projecten/Badhuisweg/Cultuurhistorische-Quickscan-Pont.pdf
Mevrouw Berghouwer, burgerparticipatie bij de gemeente Zaanstad betekent meepraten over waar een bankje mag komen en over de kleur van de tegels...zo ongeveer.
Kan ik dat ergens terugvinden meneer Kerkhoven? In alle stukken die ik gelezen heb, staat dat nergens geschreven. In alle gesprekken die ik met de gemeente in het kader van gebiedsontwikkeling heb gevoerd, is dit nooit gezegd. Integendeel zelfs. De gemeente moet nu echt een duidelijk standpunt gaan innemen (in het algemeen/ per project/ projectfase), en dit helder en eenduidig communiceren richting belanghebbenden, zodat iedereen weet waar hij/zij/die aan toe is. Een betrouwbare overheid is volgens mij nog altijd een overheid die zegt wat zij doet en doet wat zij zegt.
Het was cynisch mevrouw Berghouwer.
Burgerparticipatie is niet bepaald succesvol in onze stad.Bewoners worden als lastig weggezet..
Het effect is dat burgers steeds cynischer worden en het vertrouwen in de gemeente verliezen.
Tot zover de participatiesamenleving in Zaanstad
Zaanstad heeft een mooi participatieprotocol op de website staan: https://www.zaanstad.nl/mozard/document/docnr/9319740/bijlage%20-%20participatieprotocol
Ik word er helemaal warm van als ik het lees, zo mooi! Maar, leest ooit iemand van de gemeente of ontwikkelaars dit? Keer op keer gaat het fout.
Is er al nieuws over de Raad aan de Voorkant, en de nieuwe participatieverordening etc.? Ik kan er niets over vinden. De participatie zoals die nu wordt ingevuld kan toch niet zo langer door blijven gaan, dit kent toch alleen maar verliezers op deze manier?