Ikea heeft laten weten zich definitief niet te vestigen op bedrijventerrein Zuiderhout in Zaandam. Zaanstad onderzoekt nu of op het terrein dat daarvoor gereserveerd was, woningbouw – tijdelijk of permanent – een optie is.
Als er woningbouw komt, moet dat in combinatie met bedrijfsactiviteiten en detailhandel in dat gebied (en het wordt een dure grap).
Zaanstad is eigenaar geworden van de grond en panden (Schaverij en Wasfabriek) van het voormalige Bruynzeelcomplex en gaat onderzoeken of aankoop van terrein van IKEA (dat in handen is van de winkelketen) ook wenselijk is. Vooruitlopend op de komst van IKEA werd een groot deel van de historische Bruyzeelpanden alvast gesloopt. De gemeente gaat uitzoeken of dit terrein geschikt is voor woningbouw.
Er was wel de verplichting om te zorgen voor een goede ontsluiting voor het verkeer aan de noordelijke zijde. Maar daar zijn onvoldoende middelen voor aldus Zaanstad. Onderzoek moet ook uitwijzen of de noordelijke ontsluiting wel nodig is als IKEA niet komt.
Exter en Kalfsvel
In de omgeving van het plangebied zijn nu bedrijven als Exter en Kalfsvel gevestigd. Wethouder Economische Zaken Hans Krieger:
“Zaanstad gaat daarom in nauwe samenwerking met de bedrijven een haalbaarheidsstudie doen of een mix van werken, wonen en voorzieningen mogelijk is op met name het noordelijke deel van Zuiderhout.”
Exter en Kalfsvel zouden eventueel naar HoogTij kunnen verhuizen maar “verplaatsing van deze bedrijven is ontzettend kostbaar. Het onderzoek moet uitwijzen of de transformatie en toevoeging van woningen op Zuiderhout voldoende geld kan opleveren om zowel woningbouw als het faciliteren van bedrijven op HoogTij mogelijk te maken.”
Detailhandel
Zaanstad hoopt dus genoeg geld uit de ontwikkeling van woningen te halen om de verhuizing van Exter en Kalfsvel mogelijk te maken (en wil onder de noordelijke ontsluiting uitkomen wat ook geld scheelt). Het project wordt ook duur omdat Zaanstad een aangevraagde subsidie is misgelopen. De gemeente heeft bovendien de plicht het IKEA-terrein te saneren. Restauratie van De Schaverij (gemeentelijk monument) naar kost minstens € 275.000. Zaanstad onderzoekt of het pand (“hoge cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde”) toch gesloopt kan worden.
Het detailhandelscluster op Zuiderhout “met de woon- en kluswinkels blijft een winkelgebied” aldus de gemeente. Zaanstad laat onderzoeken hoe dit winkelgebied verder versterkt kan worden.
Die kans op versterking liet de gemeente eerder door de vingers glippen toen ze MediaMarkt verbood om naar Zuiderhout te verhuizen. De elektronicawinkel vertrok daarop helemaal uit Zaanstad.
UPDATE: geheimhouding
Nagekomen informatie: in de lijst van geheime stukken van Zaanstad duiken twee IKEA-documenten uit 2014 (!) op die Zaanstad geheim blijft houden. Het gaat om een stuk over de de aankoop van de Renault-garage/showroom dat tot begin 2023 geheim blijft en een stuk over de bijdrage van IKEA aan “de realisatie van de ontsluiting”; openbaarmaking “kan de gesprekken/onderhandelingen frustreren.”
Lees hier ons IKEA-dossier en hier alles over het vertrek van MediaMarkt.
Eigenlijk jammer dus dat het bijzondere bruyzeelfabriekspand is afgebroken.
Dat had, net als in Alkmaar, een mooie nieuwe bestemming kunnen krijgen met woon en werkplaatsen.
Een alternatief zou zijn; bouw een tweede Hemmes. Met molens die wind kunnen opvangen in Zaanse stijl. Mooi omringt met huizen die zich zelf voorzien. Voor mensen die de handen uit de mouwen willen stekken in ruil voor woning. Net als een molenaar of bakker. Of kunstenaar. Zie het maar.
Maak er iets moois van. Het kan Zaanstad. Het mag. Een gemeentehuis voor de bevolking. Een huis voor iedereen. Van alle rangen en standen. Das pas Saens.
Ik lees nu dat er twee terreinen zijn?
Een braakliggende en een met de voormalige bedrijfspanden van Bruynzeel?
Dan kunnen ze daar dus een plan 1 en plan 2 van maken. Opgelost
De Schaverij eventueel slopen?
Het is in de geschiedenis al eerder gebleken dat dit architectonisch object een monument is!
Ontwerp van Jan Wils, oa ook architect van Olympisch Stadion en de Citroën Garage op Stadionplein Amsterdam!
DAT MAG NOOIT GEBEUREN!
"Zaanstad hoopt dus genoeg geld uit de ontwikkeling van woningen te halen om de verhuizing van Exter en Kalfsvel mogelijk te maken (en wil onder de noordelijke ontsluiting uitkomen wat ook geld scheelt)."
Leert de gemeente dan niets van het gedoe met de ontsluiting van de Westerwatering in het verleden? Een woonwijk met maar één ontsluiting ... dat wordt narigheid.
Dit was te verwachten. Ikea koopt de grond als belegging voor weinig, wacht dan geduldig af en verkoopt ten slotte de grond voor heel veel weer terug aan Zaanstad
ikea is nooit eigenaar geweest van de grond.
Het artikel zegt: "Zaanstad [...] gaat onderzoeken of aankoop van terrein van IKEA (dat in handen is van de winkelketen) ook wenselijk is." Dat suggereert dat IKEA wel degelijk eigenaar is van de grond. Hoe zit het nu echt?
Ikea is eigenaar van het braakliggende stuk, het gebied waar de twee voormalige Bruynzeel-panden staan, is van Zaanstad.
Vandaar ook dat de stukken geheim zijn. Zaanstad en transparantie of burgerparticipatie; dat is echt ver te zoeken. Geen wonder dat Zaanstad zoveel WOB verzoeken te verwerken krijgt
Maak er een woon- werk plek van net als in w veer
Mooi, Huurwoningen plaatsen, Harder nodig dan Hotels ,kantoren of garage,s
mooie toren van 300 meter hoog neerzetten
Ze zoeken nog een plek voor de container woningen. Die is bij deze gevonden