Woningbouwvereniging WOV uit Oostzaan heeft vijf woningen die onder de hoogspanningslijnen liggen tijdelijk te huur aangeboden.
De woningen aan de Kerkstraat en het Zuideinde zijn voor een periode van maximaal twee jaar aangeboden.
De woningen in Oostzaan waren bedoeld voor gezinnen die op korte termijn dringend woonruimte nodig hebben. De inschrijving is gister, 29 november oktober, gesloten.
Voorzitter Jaap de Dood van WOV meldt dat er al één huis is toegewezen en dat voor de grote woning aan het Zuideinde geen kandidaat is gevonden die aan de voorwaarden voldeed. Voor de andere woningen hebben zich wel mensen aangemeld maar omdat er een onjuist huurbedrag in de advertentie stond, worden de woningen nogmaals aangeboden.
Het gaat om particuliere woningen die door Oostzaan zijn aangekocht en via de WOV verhuurd worden. Het aanbod van goedkope huurwoningen staat onder meer onder druk volgens De Dood omdat Oostzaan ook verplicht statushouders moet huisvesten die ook veelal in het goedkoopste segment terecht komen.
Na twee jaar moeten de bewoners eruit, daarna worden de woningen gesloopt, maar dat kan volgens De Dood, “nog wel 8 of 10 jaar duren”. Volgens hem zijn de gezondheidsrisico’s van het tijdelijk wonen onder de masten te verwaarlozen. (verhaal door door onder advertentie)
Uitkoopregeling
De rijksoverheid heeft op 1 januari 2017 een uitkoopregeling ingesteld voor woningen die recht onder hoogspanningslijnen staan. De regeling loopt tot en met 31 december 2021. Bewoners kunnen hun woning aan de gemeente verkopen. De gemeente krijgt de kosten vergoed door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).
Na verkoop vervalt de woonvergunning. Zakelijk gebruik is wel mogelijk voor de panden. Omdat het een vrijwillige regeling is, kunnen de huidige eigenaren wel in de panden blijven wonen. Bij verkoop zijn de panden uiteraard veel minder waard omdat er niet meer gewoond kan worden.
Of wonen onder hoogspanningskabels daadwerkelijk gevaar voor de gezondheid oplevert is nog steeds omstreden. Het ministerie heeft de maatregel afgekondigd om ‘maatschappelijke onrust’ weg te nemen.
Zaanstad
In totaal staan er in Nederland 385 woningen in 82 gemeenten onder hoogspanningsmasten. Koploper is Zaanstad met 52 woningen, waaronder appartementen in De Dikkert aan de Westzijde, woningen aan de Provincialeweg en een deel van het Blauwe Arendspad. Ook in Krommeniedijk, Krommenie, Assendelft en Westzaan staan woningen onder hoogspanningsmasten. In Oostzaan staan 17 woningen onder de masten.
Er wordt ook onderzoek gedaan naar het ondergronds brengen van de hoogspanningsleidingen.
Foto’s Google Streetview, boven de Kerkstraat en onder het Zuideinde.
De inschrijving is gister 29 november gesloten? Hallo orkaan de klok moest 1 uur terug,niet de maand 1 vooruit
Wij zijn een zeer vooruitstrevend medium... (maand toch maar even veranderd)
Misschien een interessante vraag voor de Huurdersvereniging Oostzaan?
Kan de WOV ook vertellen hoeveel procent van de toegewezen huurwoningen daadwerkelijk aan statushouders is toegewezen?