We hervatten de serie Sluitingstijd met een portret van de Witte Kaashal aan het Weiver in Krommenie. Gevestigd in de voormalige sigarenfabriek van de firma Middelkamp die het perfecte klimaat blijkt te hebben voor de opslag en het laten rijpen van kazen. 

Het succes van deze drukke en gemoedelijke ‘kaaswinkel’ is het resultaat van een weddenschap. Kaashandelaar Jan Buur, sinds 1968 eigenaar van het pakhuis, zag niks in de suggestie van een goede relatie om in de authentieke locatie kaas aan particulieren te verkopen. Jan wedde dat hij die activiteit binnen zes weken zou moeten beëindigen. Hij verloor.

Achteraf tot zijn genoegen.


Jan Buur †

Jan deed de inkoop van kaas en bewaakte de kwaliteit van de kazen die rijpten van jong naar snijdbaar oud. We moeten dit helaas in de verleden tijd vermelden omdat Jan, kort na het interview met hem en zijn vrouw Rie, is overleden. In overleg met haar is besloten het videoportret af te ronden en uit te zenden.


De Witte Kaashal bevestigt wat Jaap de Jong en Henk Cobelens willen laten zien met Sluitingstijd: de winkelier is onmisbaar voor de leefbaarheid en de gezelligheid van een buurt. Deze zaak past in de traditie van de oude buurtwinkel. Waar het praatje minstens zo belangrijk is als wat je koopt. En waar je ook weleens een nieuwtje hoort.

Bekijk hier alle afleveringen van Sluitingstijd.

Door Jaap de Jong en Henk Cobelens.