Vandaag opent een tentoonstelling over de Zaandijker witpapierfabrikanten Jan Aggesz. Kool en zijn neef Jan Jacobsz. Kool, bekend onder de firmanaam J. Kool & Comp., in het Honig Breethuis in Zaandijk.
De eerste Nederlandse bankbiljetten, die werden uitgegeven op 2 september 1814, werden gedrukt op papier van Kool. Ook voor Pruisische en Russische obligaties werd dit papier gebruikt.
Jan en Jan Kool behoorden met enkele andere Zaanse papierfabrikanten, zoals Honig, Breet en Van der Ley, tot de vooraanstaande vervaardigers van witpapier in de Zaanstreek.
Na diens dood in 1816 werd Jan Aggesz. Kool opgevolgd door zijn neef, Jan Jacobsz. Kool (1776-1837). Jan Jacobsz. Kool (afbeelding onder, Zaans-Museum) en zijn collega Jacob Cornelisz. Breet waren gehuwd met de zussen Neeltje en Grietje de Jager. Beide gezinnen woonden op de Lagedijk in Zaandijk: de familie Breet op nr. 80 (het huidige Honig Breethuis), Jan Kool en zijn gezin op nr. 52. Pastelportretten van beide families, gemaakt in november 1817 door rondreizend kunstenaar Wijnand Esser, zijn te zien in het Honig Breethuis.
De expositie is samengesteld door Pier van Leeuwen, bestuurslid collectiezaken, uit bruiklenen van het Gemeentearchief Zaanstad, het Zaans Museum en de Stichting Archief Honig(h).
De expositie is t/m 18 februari 2018 te zien in het Honig Breethuis, Lagedijk 80 in Zaandijk van donderdag t/m zondag van 13.00-16.00 uur, op zondag 17 december tot 17.00 uur.
Hieronder een van de onderdelen van de expositie, de ‘Riemkap’ van molen de Bonsem op Kool-papier (over riemkappen schreef Sander Wegereef eerder voor De Orkaan een verhaal), boven een prent van dezelfde molen.