Wij hadden nog nooit van behangselschilder Willem Uppink (1767-1849) gehoord. (Wij wisten niet eens dat het beroep ‘behangselschilder’ bestond.)
Maar het prachtige geschilderde behang van het Honig Breethuis in Zaandijk hebben we ‘in situ’ bewonderd.
Dat is dus van Uppink en over zijn werk is een boek uitgekomen. Alles over Uppink en het boek dat hieronder staat, komt copy/paste uit het persbericht van het Honig Breethuis.
“De Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink liet ten minste zes panoramische ensembles na, geschilderd in olieverf op doek. Zij sieren vertrekken in monumenten in Amsterdam, Zaandijk en daarbuiten. Tot voor kort was deze kunstenaar nagenoeg in vergetelheid geraakt. Zeer ten onrechte volgens auteur George Slieker, die in een monografie en oeuvrecatalogus aantoont waarom.
In zijn tijd was Uppink een gevraagd kunstenaar. Tussen 1807 en 1820 heeft hij de grachtenpanden aan de Heren- en Keizersgracht versierd met wandvullend werk. Daarna leverde hij tussen 1830 en 1832 ook ensembles in twee woonhuizen aan de Lagedijk in Zaandijk. Deze zijn nog steeds ‘in situ’ te bewonderen, waarvan die in het Honig Breethuis voor het publiek toegankelijk zijn. Recent verwierf dit museum een tot nog toe onbekend portret van Uppink uit het jaar 1798.
Van Uppink zijn kleinere werken in rijksbezit. Hierbij gaat het om portretten en een landschap in olieverf op paneel, alsmede landschapstudies uitgevoerd in aquarel. Enkele werken van Uppink worden in het kader van het twintigjarig bestaan van het Honig Breethuis als woonhuismuseum eenmalig bijeengebracht. Het boek legt het oeuvre vast en documenteert de gedetailleerde kunst en betekenis van Uppink in paginagrote kleurenfoto’s en begeleidende tekst. Dr. Richard Harmanni, deskundige op het gebied van historische behangsels, verzorgde een kunsthistorische introductie en duiding.”
Het boek komt uit in november 2019, bestellen, mailen naar jubileum@honigbreethuis.nl
Afbeelding: Deel van de behangselschilderingen uit 1830 door Willem Uppink in het Honig Breethuis. (Foto Arjen Gaarenstroom).
Het is echt een prachtig boek geworden, was heel lastig om te fotografen maar ook een eervolle opdracht.
Vooral het fotograferen van de wandschilderingen in Huis de Visscher en het Honig Breethuis was een ervaring om nooit te vergeten.
Heel mooi dat we deze werken nu in een boek hebben vastgelegd.
Mijn betovergrootvader had een Kamerbehangers Affaire in Heemstede. In deze zaak was bloemschilderen (op behang neem ik aan) een belangrijk onderdeel dat veel geld opbracht. Zijn goede contacten met diverse buitenplaatsen en hooggeplaatste personen waren zeer bevorderlijk voor de zaak. Deze Affaire bestond van 1848 tot 1879. Kan iemand mij verwijzen naar nog bestaande interieurs waar beschilderde behangsels uit die tijd aanwezig zijn? Carla Oldenburger
Komt en ziet allen.....Willem Uppink gaf met andere 17de en 18de-eeuwse kunstenaars met verf en doek vorm aan het arcadische landleven. Buiten zijn en daar vertoeven in harmonie met de natuur was voor onze meer gefortuneerde voorouders een groot genoegen. Zij gaven kunstenaars als Uppink opdracht dat heerlijke landleven vast te leggen om muren van representatieve ruimtes in stadspanden te kunnen voorzien. Een geweldig initiatief van het bestuur van het Honig Breethuis om aan hem een tentoonstelling en interessant boek te besteden. Het het museaal ingerichte Honig Breethuis is een must voor iedereen die van historische interieurs. Hollandser als hier kan het bijna niet....
Ieder zo z’n tijd zullen we maar denken maar het moet een wel heerlijk overzichtelijke wereld geweest zijn. Alleen is het waarschijnlijk een wel begrotelijke kwestie geweest want niet iedereen had natuurlijk zoveel welvaart en was slechts voorbestemx voor deelite van destijds.
Nederland heeft tussen 1700 en 1830 vele Behangselschilders gekend, Willem Uppink is de laatste grote behangselschilder.
Hoog tijd dat deze verloren oer-Hollandse ambacht weer in ere wordt hersteld. Het boek van het Honig Breethuis is een mooie stap in die richting. Voor ons als hedendaagse behangkunstenaars een enorme inspiratiebron...
Bezoek het Honig Breethuis, en droom dan weg in de fantasielandschappen die Uppink schilderde: heerlijk!