‘Deze oplossing is innovatief, duurzaam en sociaal. Daarom willen we deze waardevolle productieketen naar Zaanstad halen.’ Geen overdreven loftuitingen van wethouders van Zaanstad, want de stichting Clean2Anywhere maakt in korte tijd in een productiehal tiny houses van gerecyclede materialen.

Complete woningen die voldoen aan het Bouwbesluit. Met behulp van mensen voor wie geen plaats is op de reguliere arbeidsmarkt. Deze woningen zijn betrekkelijk licht en hebben daardoor geen paalfundering nodig. Een mooie en goedkope bijdrage aan de  oplossing van het woningnoodprobleem?

Clean2Anywhere uit Hoorn kan bouwen op ervaring met het werken met materialen die gemaakt zijn van afvalplastic en (sloop)hout. Nog weinig met woningen, maar des te meer met het bouwen van schepen. Want met dat doel is de stichting in 2016 opgericht. De reden dat de onderneming de prille productie van woningen verhuist naar Krommenie, is het uitblijven van vervolgopdrachten uit West-Friesland op de eerste, afgeronde order.

Een wethouder van Koggeland liet in lokale media weten dat de oorzaak de Europese regelgeving is en de verplichting om werk openbaar aan te besteden. ‘Dan zijn de commerciële partijen vaak voordeliger. Wij mogen geen één-op-één overeenkomst sluiten.’ Hoe Zaanstad met met Europese aanbesteding omgaat is nog niet bekend. (zie onder voor update)

Gebrek aan besluitvaardigheid

Edwin ter Velde, directeur van Clean2Anywhere, komt uit ervaring tot een andere verklaring: Gebrek aan besluitvaardigheid bij het verlenen van vergunningen door West-Friese gemeenten. Daardoor zat er niets anders op dan de fabriek in Hoorn te sluiten.

‘De gemeente Zaanstad staat voor de pittige opdracht om zo snel mogelijk zoveel mogelijk woningen te bouwen. Die zag in dat wij met ons concept daaraan een goede bijdrage kunnen leveren.’

Met dat doel  is  de afgelopen maanden een samenwerking tot stand gekomen tussen Clean2Anywhere, woningcorporatie Parteon, het sociaal ontwikkelbedrijf Werkom en Zaanstad. Parteon maakt deel uit van de samenwerking, maar Clean2Anywhere werkt ook voor Rochdale en ZVH, aldus Ter Velde.

De samenwerking heeft geleid tot de ingebruikneming van een productiehal op het Chromosterrein aan de Nauernasche Vaart in Krommenie. Daar worden op 1 juni de eerste twintig modulaire woningen in productie genomen, ze krijgen ‘ergens in Zaanstad’ een plek. Ter Velde:

‘Wij zijn geen bouwbedrijf dat er alleen maar uit is op bouwen van woningen. Wij zijn verbonden met het sociaal domein. Wij maken betaalbare  sociale woningen voor mensen die daar dringend aan toe zijn. We doen dat op een duurzame en circulaire manier. De woningen worden CO2-neutraal geproduceerd. Met mensen die op afstand van de arbeidsmarkt staan en die wij een kans geven zinvol werk te doen. Als wij het moment meemaken dat de woningnood over is dan kunnen wij de fabriek sluiten.’

Woonbestemming?

Is de vestiging op een locatie die een woonbestemming heeft geen risico voor de continuïteit? Het Chromos- en Vlaarterrein, eigendom van Parteon, is een van de projecten die vallen onder MaakNoord. Parteon verwacht, heel voorzichtig, dat die bouw op zijn vroegst half 2026 van start zal gaan.

Voorlopig zit Clean2Anywhere hier goed. Tot het moment dat deze plannen tot uitvoering komen, wil Parteon de gebouwen zo goed mogelijk inzetten. Door de invulling met Clean2Anywhere wordt het terrein gebruikt en draagt het ook bij aan de woonopgave van Zaanstad.

UPDATE 5 April 2024

De eerste twintig woningen die Clean2Anywhere in Krommenie gaat produceren, zijn onderdeel van de afspraak om 750 modulaire woningen te realiseren in Zaanstad. Waar deze geplaatst worden, onderzoekt Parteon samen met de gemeente. De productie is een contract tussen Parteon en Clean2Anywhere. De gemeente koopt de huizen niet en krijgt derhalve in dit geval niet te maken met de Europese regelgeving voor de aanbesteding van werk.

Door Jaap de Jong. Bronnen: persbericht Zaanstad, websites C2A en MaakNoord (Zaanstad), woordvoerder Parteon, Edwin ter Velde.