De toverlantaarn en de bijbehorende doos stonden al sinds de oorlog (die van ’40-’45) bij mijn oma op de P.L. Takstraat in Zaandam op zolder. Na haar overlijden heeft de doos tientallen jaren bij mij op zolder gestaan. Totdat ik genoeg had van het struikelen over de toverlantaarn waarvan de stekker ontbrak zodat het plan om de plaatjes eens te bekijken betrekkelijk zinloos was. Misschien moest het ding maar op Marktplaats. En die glasplaatjes ook.
Maar wat stond daar eigenlijk op? Mooi werkje voor een zondagmiddag.
Door Piet Bakker
De doos bleek een verzameling van zo’n 25 kleinere doosjes (City Serie, Amsterdam) met tussen de 6 en 24 glasplaatjes te bevatten. Deels in kleur en deels in zwart-wit. Sprookjes (Roodkapje, Tafeltje dekje, Het dappere kleermakertje), geschiedenis (de ontdekking van Amerika door Columbus), literatuur (Robinson Crusoe, Tijl Uilenspiegel), aardrijkskunde (landschappen) en bijbelse taferelen uit Oude en Nieuwe Testament (de zondeval, de broedermoord, de kruisgang, de lijdensweg).
Alle doosjes bleken volgens de stempels op de bijgevoegde teksten te zijn aangeschaft bij B.G.v.d.Bergh Foto handel CZAARPETER in Zaandam.
Dat moet eenvoudig zijn: die naam intypen bij het onvolprezen gemeentearchief zou de oorsprong van deze fotohandel opleveren. Maar welke combinatie ik ook intikte, het leverde niks op. Ook een rondje Googelen had geen succes.
Dan rest ons maar één ding: vraag het de lezers!
Lees ook de ontknoping: Fotohandel Czaar Peter (B.G. v.d. Bergh)… raadsel opgelost
Prachtig. Goed bewaren of schenken aan een museum. Dit hoort niet op Marktplaats, lijkt mij. Succes.
in 1952 woonden er zelfs 3 generaties B.G. van den Bergh op hetzelfde adres, vader, zoon en kleinzoon.
Kijk, hier nog een foto van het trekken van krijtlijnen met een karretje. Op de foto Siets van den Bergh met zijn zoon Jan van den Bergh.
https://hdl.handle.net/21.12112/4e080015-f892-b686-c284-0b8f667ec7bb
Ik heet Gerard van den Bergh en ben geboren in 1953. Ik woonde met ouders en broer op czaarpeterstraat 65. Mijn vader is Ben van den Bergh(geb 1912). Hij is inderdaad smid geweest. Zijn vader had een fotozaak!
Wat leuk!
Ik woonde tot 1952 in de Cz. Peterstraat Schuin t.o. ons de fam. v.d. Berg De zoon, veel ouder danik heette Ben, zijn vader die fotograaf was, misschien ook wel. Ik weet nog dat daar ooit een foto van mij is gemaakt. Want ik herinner me nog dat de fotograaf met zijn hoofd onder een doek dook om op de ouderwetse manier een foto te maken.
Volgens bronnen in het gemeentearchief heetten beide heren inderdaad Ben, voluit Bernardus Gerardus (vader geboren 10-01-1881 en zoon 30-7-1912)
De gedigitaliseerde adresboeken op de website van het gemeentearchief onthullen wel iets van het mysterie. In 1920 woont er een B.G. v.d. Bergh, van beroep magazijnknecht op de Czaar Peterstraat 86a. In 1936 woont er een B.G. v.d. Bergh op de Czaar Peterstraat 65. Die is dan geen magazijnknecht meer, maar van beroep koopman. In 1941 en 1953 komt hij ook op dat adres voor als koopman, maar vanaf 1955 noemt hij zichzelf magazijnbediende. En verrassing, in 1966 verandert zijn beroep in smid. De laatste vermelding die ik vind, is van 1968, ook als smid. Dat is ook het laatste adresboek dat online staat, maar het is een beginnetje.
Als ik een gokje mag wagen, dan had hij een handeltje in lantaarnplaatjes naast zijn baan.
Het gaat hier denk ik om vader en zoon. Ik vond een advertentie in de Typhoon uit 1945 met vermelding van Ben v.d. Bergh Jr., Verf- en glashandel op de Czaar Peterstraat 65. Zoon heeft de winkel van vader overgenomen waarschijnlijk (en is uit de fotohandel gegaan). Vader Ben (Bernardus Gerardus) was geboren in 1881, zoon in 1912.