Gistermiddag kwam tijdens een lunch met de vrouwen uit mijn familie de naam Freek & Frieda op tafel. Waarbij Frieda ook als Frida geschreven zou kunnen worden. 

Door Merel Kan

Freek en Frieda waren korte tijd een begrip in ons leven, maar het is ook een geruisloos verdwenen ingrediënt. Bij hen haalden we video’s die je niet mocht missen. The Blue Lagoon komt voorbij, maar niks is zeker en alles lijkt vaag als het gaat om dit bedrijf. Wel zijn we het erover eens dat het in een zijstraat van de Oostzijde was.

Ik denk dat ik er zelf drie keer geweest ben. Met mijn vader. In mijn beleving was het morsig en ook spannend. Het uitzoeken van een film was voorpret. Een video kijken voelde als naar het theater gaan. Het ‘morsige’ komt van de herinnering aan een kleine rokerige kamer met donkere meubels.

Omdat we niet verder komen google ik de videotheek bij thuiskomst. ‘Freek & Frieda video Zaandam’ tik ik in, samen met woorden als ‘sluiting’. Het resultaat is nul. Online lijkt er geen videotheek te hebben bestaan die voldoet aan mijn beschrijving. 

Als ik in onze familie-app (waarin ook de mannen vertegenwoordigd zijn) vraag om informatie over de videotheek, kan ik de zoekwoorden ‘porno’, ‘Schoolmeesterstraat’ en ‘Fronik’ toevoegen. ‘Fronik’ is van Frieda. Van achteren zou zij Fronik heten. Freek, Frieda en Fronik. Hoe Freek verder heet, daar komen we op de app niet uit. 

We weten niet in welk jaar ze begonnen, we weten niet in welk jaar ze sloten. En of de sluiting gedwongen was door de politie. En moest je lid worden? Kreeg je een pasje? Wat kostte het? Waar zaten ze precies? 

Wat er wel naar boven komt is dat iedereen welkom was bij het stel. Het was hun huis (de ontbijtbordjes stonden op het aanrecht), je mocht er naar de wc en de krant lezen. Frieda wordt beschreven als ‘een najaarskatje’ en Freek als een wat verlegen man. Er waren mappen (geplastificeerd?) waar je een film uit kon kiezen, waarna Freek naar boven ging om jouw exemplaar te halen. Verder weten mijn ouders nog te vertellen dat Frieda had gewerkt bij het winkeltje van Daub op de Emmastraat. Dat was waarschijnlijk nog voor haar relatie met Freek. 

Weet jij iets?

De Orkaan startte in 2014. Sindsdien hebben we een aardig archief opgebouwd. Mede door herinneringen en haakjes die lezers ophaalden konden we zaken die vergeten dreigen te raken weer ophalen. In ons archief zit niks van Freek en Frieda. Een foto kunnen we ook niet vinden. 

Heel misschien kan iemand ons meer vertellen? Mail naar merel@deorkaan.nl of reageer onder het stuk?

Liever Luisteren?