Voordat de bomen in de wijk Wezenland in Wormer überhaupt van kleur konden veranderen, werden ze met grof geweld neergehaald. En dat was te merken. Niet alleen hoorden de bewoners al twee dagen het geluid van kettingzagen, houtversnipperaars en andere grote machines, maar ze kunnen het ook zien. Bomen en struiken zijn binnen de kortste keer verdwenen en hebben plaats gemaakt voor…. niks. Maar waarom is gemeente Wormerland deze week zo in de weer met al het groen verwijderen?

De wijk dichtbij voetbalclub WSV’30 is al 40 jaar oud, net zoals de bestrating en riolering. Het is dus flink tijd voor vernieuwing in de vorm van het ophogen en opbreken van de huidige bestrating en werkzaamheden aan het riool. Om deze geplande werkzaamheden goed uit te kunnen voeren zal er veel meer sprake zijn van (zware) transportactiviteit en zou het kunnen dat de grondwaterstand moet worden verlaagd door middel van bronbemaling, zodat de arbeiders hun werk kunnen doen.

Dat kan er allemaal voor zorgen dat de bestaande bomen wortelschade oplopen en dan sterft een boom binnen vijf jaar langzaam af. Om dit te voorkomen heeft de gemeente dus besloten om de bomen in Wezenland te kappen.

Onder een slideshow met zes foto’s (klik op pijltjes of swipe):

Er zouden veel meer bomen gekapt worden volgens de plannen, maar door bezwaren van meerdere bewoners blijven er toch nog een flink aantal staan. Voor nu betekent dat dat de bewoners nog even kunnen genieten van de aankomende herfstkleuren. Maar binnen vijf jaar zou het kunnen dat de desbetreffende bomen zijn afgestorven en alsnog moeten worden gekapt. Niet getreurd: de bomen die gekapt zijn zullen vervangen worden door nieuwe bomen. Dit is in ieder geval het uitgangspunt van de gemeente.

Wat nog meer?

Omdat we in de toekomst veel meer te maken gaan krijgen met zwaardere regenval door klimaatverandering moeten er nieuwe oplossingen komen voor waterafvoer. De putten in Wezenland lopen nu al over in periodes waar veel regen valt. Gemeente Wormerland lost dit op door een zogenaamd solidrain element te plaatsen op elke parkeerplaats. Dit houdt in dat de platen die worden geplaatst bepaalde open ruimtes hebben waardoor gras en onkruid kan groeien, zodat water veel sneller kan worden afgevoerd. De parkeerplaatsen met een laadpaal zullen een grasbetontegel krijgen. Ook zullen de parkeerplekken worden verbreed en worden de straatlantaarns vervangen.

Het project zou volgens de recente berekeningen tot juli 2025 duren. Voor de tekeningen van de plannen kunt u terecht bij de website van gemeente Wormerland.