Zonder sponsoring kan het beachvolleybal in Zaanstad op de Burcht in Zaandam niet gefinancierd worden volgens sportwethouder Gerard Slegers (CDA). Omdat gokreclames in 2025 helemaal verboden zijn, is het toernooi op de Burcht dan ‘helaas’ niet meer mogelijk vanwege het wegvallen van sponsor Betcity (“tenzij er een andere sponsor wordt gevonden”).
Slegers twijfelde overigens of bij het beachvolleybal in Zaandam wel sprake was van reclame, misschien was het wel sponsoring. Dat subtiele onderscheid ontging CU-steunfractielid Sietse Oppenhuizen die Slegers ondervroeg over de betrokkenheid van Zaanstad bij een toernooi waarbij jongeren tussen de borden van Betcity speelden: “het is gewoon reclame”.
Dat jongeren daaraan werden blootgesteld vond Oppenhuizen een probleem. Hij vroeg welke acties Slegers had ondernomen richting de organisatie “om deze ongerichte gokreclame te voorkomen?”
Slegers vond dat hij wel degelijk actie had ondernomen: “we hebben het wel toegelaten maar niet extra ondersteund. Ik heb niet de prijzen uitgereikt.” Slegers benadrukte ook dat het geen reclame was “om ze aan te sporen om weddenschappen aan te gaan.”
Regelgeving
In 2025 bestaat het probleem niet meer volgens de wethouder: “dan is het sowieso niet meer toegestaan om vanuit de gokwereld reclame te maken. En wij zullen ons als college daaraan houden.” Volgens de wethouder zou het per 1 juli 2025 verboden zijn (dan zou een toernooi in juni 2025 nog prima kunnen, maar volgens de Rijksoverheid is 1 januari 2025 het eind van de gokreclame).
Met die verklaring leek de wethouder een loopje met de regelgeving te nemen. Per 1 januari 2024 is evenementensponsoring namelijk al niet meer toegestaan (en dit was gewoon een evenement) terwijl er ook geen reclame in ‘publieke binnen- en buitenruimtes’ mag worden gemaakt. Jongeren mogen ook nu al niet geconfronteerd worden met gokreclames. Scholen in Zaanstad werden echter expliciet aangeschreven door het Sportbedrijf Zaanstad om te spelen op het Betcity-strand.
Door Piet Bakker. Bronnen: Zaanstad Beraad, vragen Sietse Oppenhuizen, regelgeving Rijksoverheid en eerder nieuws op De Orkaan.
Je zou maar op het podium staan en de prijzen worden niet uitgereikt door de dorpsgek.
De eerste prijs was een wedbon van 500 Euro ?
Ja de uitdrukking Zo glad als een aal, mag je hier wel gebruiken. Deze wethouder is een meester in het optrekken van mistgordijnen, en het toepassen van een soort eigen wetjes die nergens staan omschreven.
Maar de eerlijkheid gebied te zeggen, hij komt er nog steeds mee weg en dat is ook een vorm van kwaliteit.
En dat is precies waarom mensen geen vertrouwen hebben in de politiek. Woordenspelletjes als dit ondermijnen het vertrouwen. Er mee weg komen was ook een kwaliteit van Rutte die, nu hij een andere 'rol' heeft, zelfs van zichzelf slechts een zesje kreeg vanwege zijn prestaties. Wees eerlijk, de bevolking kan dat best aan. Niet dat draaien maar zeg waar het op staat, geef eens fouten toe bijvoorbeeld. Het gaat niet om jouw carrière maar om het algemeen belang.
Ja. Mensen willen politici die beter zijn dan zijzelf. Die wel eerlijk zeggen wat ze willen, die wel toegeven wanneer ze een fout hebben gemaakt en die wel doen wat ze zeggen. Maar het moeten óók mensen van het volk zijn. Waar gaat het dan mis?