Nadat wethouder twee keer in korte tijd een motie van wantrouwen overleefde, besloot ze met ‘pijn in het hart per direct’ haar ontslag aan te bieden, zo liet zij zojuist in een brief aan de raad weten.
D66 wil wel deel uit blijven maken van de coalitie. Eind januari moet er een opvolger voor Munnikendam zijn.
Zij schrijft dat ze tot de conclusie is gekomen dat ‘iedere volgende stap die ik zou zetten, ongeacht welke stap, mij weer op een motie van wantrouwen zou komen te staan. De wijze waarop de debatten zijn gevoerd, is vaak persoonlijk, gepolariseerd en staat een inhoudelijke discussie over wat goed is voor cultureel Zaanstad in de weg.’
De eerste motie van wantrouwen betrof het gehele beleid van Munnikendam en werd slechts gesteund door POV en PVV. De tweede motie werd gesteund door de hele oppositie en ging over het onjuist informeren van de raad over de plek voor het nieuwe Museum Holland. Munnikendam zou gezegd hebben dat ze niet wist waar die plekken waren. Onlangs bleek dat er al een onderzoek uit medio 2018 lag waarin die locaties genoemd werden.
Lees hier haar hele brief:
Geachte voorzitter, geachte leden van de raad,
Toen ik in 2002 in Zaanstad kwam wonen, vonden mijn familie en vrienden dat een wat ongewone keuze. Ik zag echter meteen al de kracht, het lef en de authenticiteit van Zaanstad en de Zaankanters. De unieke geschiedenis als oudste industriegebied van Europa en de kansen door de enorme groei van Zaanstad binnen de Metropool Regio Amsterdam trokken mij enorm aan. Zaanstad borrelde al en moest nu gaan bruisen. Dat was dan ook mijn innerlijke drive om politiek actief te worden en zo werd ik in 2010 met heel veel plezier raadslid voor D66.
We kwamen met drie zetels weer in de raad en voerden constructieve oppositie. In 2014 werden we met vijf zetels de grootste partij en mochten we een wethouder leveren. Niet lang daarna werd ik fractievoorzitter. We zetten in op de bouw van schone frisse scholen, er kwam meet geld voor cultuur en we maakten een begin met de beweging die via de Zaanse energieagenda zou uitmonden in een nieuw Zaans Klimaat. Medio 2017, ik was toen net lijsttrekker, had ik de eer om door mijn partij voorgedragen te worden als wethouder. Met hart en ziel kon ik verder werken aan het nog mooier waken van Zaanstad: een schone, groene, bruisende stad, waar het fijn is om te wonen, te werken en te recreëren. Dat deed ik vol passie en met de bezieling om vanuit cultuur, toerisme en duurzaamheid Zaanstad toekomstbestendig te waken. Zaanstad is steeds weer gaan bruisen, van kleine culturele activiteiten tot grote evenementen en er kwam structureel weer geld voor cultuur.
Ik ben dan ook heel erg trots op de kracht van de Zaankanters en de stappen die er gemaakt zijn.
Bij een bruisende stad hoort ook een nieuwe cultuurvoorziening in Noord, Sai12020, de zomer van Monet 2021 en een museum in het centrum van Zaandam. Culturele voorzieningen die passen bij een stad die groeit naar tweehonderdduizend inwoners.
Natuurlijk ondervind je als politicus ook weerstand en ik kan zeggen dat ik het lang niet altijd makkelijk heb gehad, bijvoorbeeld bij de discussies over de biomassacentrale, de afvalinzameling in Saendelft of over de ontwikkelstrategie Zaanse Schans.
Juist door het goede debat te kunnen voeren met u als raad, maakte dat het mogelijk was om met elkaar telkens weer stapjes en stappen te waken, iets wat ik enorm op prijs stel.
De discussie op inhoud heb ik helaas nooit kunnen voeren over een nieuw museum in het centrum van Zaandam. Het proces kwam steeds weer onder een vergrootglas te liggen. Het inzetten op een nieuw museum in het centrum van Zaandam is niet de corebusiness van onze gemeente. Het is een dynamisch proces. Gedurende dat proces wijzigde niet alleen de onderzoeksvraag naar het soort museum een aantal keer (van kunsthal, naar Museum Holland naar Nieuw Zaans Museum) daarnaast veranderden de omstandigheden, zoals de internationale tentoonstelling van Monet met bijbehorende desinvestering van de verbouwing van het huidige Zaans museum, wat weer samenhing met de ontwikkelstrategie Zaanse Schans.
En alles hangt met elkaar samen. Door de wijze waarop het debat gevoerd is kwam ik steeds weer tot de conclusie dat het echte inhoudelijke debat over het of, hoe, wat en waarom van een nieuw museum niet gevoerd zou kunnen worden. Het onderwerp was teveel gepolariseerd geraakt. Ook ben ik tot de conclusie gekomen dat iedere volgende stap die ik zou zetten, ongeacht Welke stap, mij weer op een motie van wantrouwen zou komen te staan. De wijze waarop de debatten zijn gevoerd, is vaak persoonlijk, gepolariseerd en staat een inhoudelijke discussie over wat goed is voor cultureel Zaanstad in de weg. Het proces rondom het museum verdient een eerlijke kans om op inhoud gevoerd te worden, of u nu uiteindelijk besluit of het er zal komen of niet. Het is, zoals ik eerder aangaf door de insteek van de recente debatten en de ingediende moties van wantrouwen, mij onmogelijk gemaakt om de discussie op inhoud met u als raad te voeren. Daarom heb ik met pijn in het hart besloten per direct mijn ontslag aan uw raad aan te bieden. Ik dank u voor de samenwerking en de mooie tijd die ik in politiek Zaanstad heb mogen meemaken. Ik hoop van harte dat u als raad als geheel en eenieder vanuit uw individuele drijfveren het goede doet en blijft doen voor Zaanstad. Dat verdient Zaanstad en dat verdienen haar inwoners. Ik wens u daarbij veel wijsheid toe.
Met vriendelijke groet,
Sanna Munnikendam
UPDATE: Reactie D66
De D66-afdeling Zaanstad/Wormerland schrijft in een reactie dat Sanna Munnikendam
’tot de conclusie is gekomen dat zij op een dossier onderdeel is geworden van een moeizaam proces en niet van de oplossing. Zij heeft dat niet kunnen voorkomen en kiest nu voor het belang van Zaanstad.’
D66 wil wel deel uit blijven maken van de coalitie:
‘Uitgangspunt is dat D66 onderdeel zal blijven uitmaken van de coalitie. De fractie zal de komende tijd op zoek gaan naar kandidaten voor de opvolging en streeft ernaar voor eind januari 2020 een kandidaat opvolger bekend te kunnen maken.’
Lees hier alles wat De Orkaan schreef over Museum Holland en Sanna Munnikendam.