Het Havenbedrijf Amsterdam (‘Port of Amsterdam’) wil graag ‘een goede buur zijn’ aldus de agenda van het Dorpscontact Westzaan. Vanavond – 6 maart – vergadert de vereniging. Ook de geluidsoverlast die in ‘de zuid’ ervaren wordt van de haven, staat op het programma.

De overlast is groot – en niet alleen in Westzaan. In oktober 2022 en februari 2023 kwamen honderden klachten binnen bij de Omgevingsdienst en het Havenbedrijf.

Namens het havenbedrijf is ‘projectmanager Ruimte en Milieu’ Robert Barelds te gast bij het Dorpscontact. Hij komt de Westzaners bijpraten “over de overlast die omwonenden nu ervaren van scheepsmotoren.”

Sanne Baerents is Teammanager Toezicht & Handhaving bij de Omgevingsdienst NZKG en “vertelt over het werk van deze organisatie: Wat doet de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied?” (spoiler: die moet de overlastgevers controleren).

Lage bromtoon

De overlast blijft niet beperkt tot Westzaan. Ook in Zaandam wordt het gebrom en geronk met grote regelmaat gerapporteerd. Zo kreeg De Orkaan onlangs een mail van Rene van Lieshout uit Westerwatering die geklaagd had bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Hoe erg het is blijkt uit het antwoord.

“In oktober 2022 ontvingen de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en Port of Amsterdam binnen enkele dagen ongeveer 300 meldingen van geluidsoverlast door schepen in het westelijk havengebied. Hierbij ging het vooral over een lage bromtoon.

Onlangs ontvingen wij opnieuw tientallen meldingen van deze overlast. In deze mail geven we een update over de geluidsmeting die is uitgevoerd en leggen we uit hoe we omgaan met meldingen van overlast.”

De Omgevingsdienst schrijft dat de overlast wordt veroorzaakt door generatoren van schepen in de Alaskahaven: “De schepen hebben stroom nodig voor stroom en verwarming aan boord. Omdat er op deze locatie geen walstroom is, moeten de schepen hun generatoren gebruiken.”

‘Niet hard’

Port of Amsterdam heeft onlangs een geluidsmeting laten uitvoeren schrijft Sanne Baerents:

“Een vereenvoudigde conclusie uit het meetrapport is dat het geluid niet zozeer hard is, maar dat met name de lage frequenties ervan zorgen dat het ver draagt, helemaal in combinatie met windstil weer.”

Ook wordt aangeraden te blijven klagen bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en/of Port of Amsterdam. Dat kan via de website of telefonisch via het telefoonnummer 020-5234600 (24 uur per dag). Of dat zinvol is, blijft de vraag:

“Meestal is een schip dat op generatoren draait niet in overtreding, omdat hiervoor geen geluidseisen gelden waaraan ze moeten voldoen.

Port of Amsterdam kan wel onderzoek doen naar de bron en als dat nodig is contact opnemen met de kapitein van het schip. Deze is meestal welwillend om iets aan de overlast te doen, maar vanwege de veiligheid is het niet altijd mogelijk om generatoren uit te zetten.”

Walstroom?

Walstroom zou wel een oplossing zijn, maar in veel gevallen nog niet mogelijk volgens de Omgevingsdienst

“omdat er geen stroom beschikbaar is. Port of Amsterdam werkt wel aan de realisatie van walstroomvoorzieningen, maar kan hier, mede vanwege stroomtekort, geen toezeggingen over doen.”

De vergadering in De Saense Bouwplaats”, Zuideinde 50, 1551 PE, Westzaan, begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

Links:

Dit hoorde je in oktober in Westzaan.