Insecten zijn soms lastig (ze steken, zoemen en kruipen op plekken waar je ze liever niet hebt) maar zelf hebben ze het ook lastig (terwijl ze allemaal – ja echt allemaal – erg nuttig zijn).

Bij de vlindertelling is er een dramatisch laag aantal vlinders geteld. “Maar hoe zit dat met wespen? Zijn er dit jaar ook zo weinig wespen?” vraagt de Wespen Stichting zich af (wij zelf stellen ons deze vraag trouwens nooit).

Daarom organiseert de stichting van 17 tot en met 25 augustus de ‘nationale wespentelling’.

De nationale wespentelling is vanaf dit jaar onderdeel van de Tuintelling. De verwachting is dan ook dat er meer mensen wespen gaan tellen, en er in totaal ook meer wespen geteld worden dan in de eerste twee jaren.

Wil je meehelpen met de nationale wespentelling, kies dan een plek uit waar je 30 minuten lang bijhoudt welke wespen of op wespen lijkende insecten je ziet. Dat kan van zaterdag 17 tot en met zondag 25 augustus. En je kan één keer of meerdere keren tellen. De resultaten geef je door via tuintelling.nl/tellingen, waar je verdere informatie vindt en jouw telling kan invoeren.

Op de website van de Wespenstichting vind je alles over de verschillende soorten wespen in Nederland.
Minder limonadewespen, meer hoornaars?

De voorzitter van de stichting Sjoert Fleurke: “Vooral in het begin van het seizoen zagen we veel nesten van hoornaars en Saksische wespen. Die vallen in deze periode meer op dan nesten van andere wespensoorten, dus het is logisch dat we daar de eerste meldingen over krijgen. Sinds juli zien we een verschuiving naar meldingen van limonadewespen. Dat er weinig wespen zijn is dus niet wat wij ervaren, maar mensen kloppen natuurlijk alleen bij ons aan als er wespen opgemerkt zijn, dus dat zegt weinig.”

Daarnaast hoopt de stichting dat de deelnemers ook leren om de invasieve Aziatische hoornaar beter te herkennen. “Sommige media gebruiken termen als ‘monsterwesp’ en ‘horrorwesp’, waardoor mensen denken dat het om een enorm grote wespensoort gaat. Maar de Aziatische hoornaar is kleiner dan onze inheemse Europese hoornaar, waardoor mensen de inheemse Europese hoornaar als vijand zien en zelfs doodmaken”, vertelt Veenstra. “Dat was voor ons eerder dit jaar aanleiding om de noodklok te luiden over de hetze tegen de Aziatische hoornaar.”

Voorzitter Fleurke benadrukt dat mensen tijdens de telling ook helemaal niet bang hoeven te zijn voor deze insecten:

“Zoals we vorige jaren al hebben gezien komen mensen tijdens de telling ook zweefvliegen en bijen tegen. Daarnaast zijn er wespensoorten die in principe niet steken, zoals graafwespen en sluipwespen. Verder zal een wesp mensen juist zelf zoveel mogelijk uit de weg gaan. De werksters die we gedurende de zomermaanden zien zijn erg taakgericht en vliegen liever om een obstakel heen om terug te gaan naar hun nest dan dat ze hun energie verspillen door hun angel te gebruiken.”

Door Piet Bakker op basis van persbericht Wespen Stichting. Foto: Eric Mahieu.