Komende zondag (1 november) worden er damwanden tussen de nieuwe sluishoofden bij de Wilhelminasluis in Zaandam aangebracht
Op hun Facebook-pagina over de sluis meldt bouwer Heijmans dat het om een kwelscherm gaat waardoor er geen (grond)water onder het toekomstig sluishoofd en sluisvloer door kan stromen. (Wij weten niet precies wat een kwelscherm is, maar we vinden het wel een mooi woord.)
Na de reguliere sluiting van de sluis (om 12:00 uur) worden de damwanden hoogfrequent trillend aangebracht met een kraanschip. Dit doet Heijmans met twee schepen tegelijk bij de nieuwe sluishoofden in de Voorzaan (Burcht) en Zaan (Beatrixflat). Ook vorige week werden dit werk uitgevoerd, en net als toen duurt het tot 19:00 uur.
De werkzaamheden hebben een forse vertraging opgelopen, aanvankelijk zou het werk al begin dit jaar klaar zijn:
In de nieuwe planning wordt geen einddatum meer opgegeven.
En zo moet het gaan worden (afbeelding van Facebook-pagina Heijmans):
Aan de binnenzaanzijde van de Wilhelminasluis bevinden twee zich gedenkstenen, zogenaamde wapenstenen. Deze komen van de vroegere “Duikersluis” die in de Zaanstreek werden gebruikt om het achterland te ontwateren. De Duikersluis in de Hoge "Dam" in Zaandam werd in 1903 gesloopt ten behoeve van de bouw van de Wilhelminasluis. De gedenkstenen zijn toen herplaatst naar de binnenzaanzijde. De gedenkstenen behouden hun plek bij de nieuwe Wilhelminasluis.
Dank voor de uitleg Frits. Hoe alles hersteld wordt kunnen we op de onderste foto niet precies zien. Bij de Provincie zijn wel alle documenten op één plek te vinden:
http://www.noord-holland.nl/web/Projecten/Zaanstreek/In-uitvoering-2/Wilhelminasluis.htm
Kwelwater is water dat door een dijk (of ander soort waterkering) komt, ongeacht de kwaliteit van de kering. Dus dit kwelscherm doet precies, wat er al staat: het voorkomt dat water tussen sluishoofd en sluisvloer door kan.
Overigens ben ik benieuwd of de gebeeldhouwde, klassieke sluishoofd bekroningen ook in de verbouwing betrokken worden in die zin, dat ze gehandhaafd worden, dat er voorzichtig, respectvol mee omgesprongen wordt. Is het niet zo, dat ze oorspronkelijk alle vier hoeken van de Groote Sluis sierden en dat twee ervan bij de bouw van de Wilhelminasluis van de Groote Sluis naar de nieuwe sluis verhuisden, zodat elke sluis nu twee van die versieringen heeft: de "Groote" aan de zuidhoofden (Voorzaanzijde) en de Wilhelminasluis aan de noordhoofden (Achterzaanzijde)?