Wethouder René Tuijn wil graag meewerken aan de bouw van een “gebouw met 12 appartementen, 3 hotelsuites en een winkel” aan de Heiligeweg 13 in Krommenie. Er zijn wel een paar probleempjes: het gebouw is hoger dan het omgevingsplan toestaat, ook het bebouwingspercentage is te hoog; en bovendien is het hotel geen ‘echt’ hotel.

Het ‘hotel’ is volgens Zaanstad een ‘shortstay hotel’ voor de zakelijke markt, waarbij maximaal zes maanden verhuurd wordt.

Tuijn vindt het geen probleem: de afwijkingen zijn maar klein (minder dan 10 procent) dus daar wil hij (het college van B&W) vrijstelling voor verlenen.

Dat het geen ‘echt’ hotel is (volgens de definitie van het bestemmingsplan omdat er dan een centrale keuken moet zijn) vindt Tuijn ook geen punt: hij zocht op in de Dikke Van Dale wat een hotel is (“gebouw ingericht voor het onder dak brengen van reizigers”) en dat is goed genoeg voor hem. Bovendien is Heiligeweg 13 “eigendom van een lokale ondernemersfamilie uit Krommenie. De familie heeft een sterke binding met de regio, ze zijn er opgegroeid en zijn een grote werkgever.”

Hotelsuites

Multitubes gaat de de ‘drie hotelsuites’ in het pand gebruiken voor ‘huisvesting van personeel’. Voor grote lokale werkgevers die hier zijn opgegroeid wordt dus een uitzondering op de regels gemaakt.

Als het een hotel is (volgens Tuijn en de aanvraag van de omgevingsvergunning) maar ook geen hotel (volgens het bestemmingsplan) blijft de status onduidelijk. Wordt er bijvoorbeeld toeristenbelasting geheven? We hebben de vraag aan Zaanstad gesteld, als er antwoord op komt vullen we het bericht aan.

Tuijn is blij met het plan. Maar dat geldt niet voor de buren en de raadsfractie van ROSA. Als het plan morgenavond – 5 september – in het Zaanstad Beraad wordt besproken zijn er twee insprekers. Buurman Dirk Heijne van de gelijknamige muziekwinkel spreekt in bij het beraad (maar wil niet tegen De Orkaan zeggen wat zijn opvatting is).

UPDATE met reactie Zaanstad: Voor het adres Heiligeweg 13 is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend. Dit plan is voor het grootste gedeelte passend in het omgevingsplan. Slechts het nu gevraagde gebruik is deels niet passend. De aanvraag is nog in een vroeg stadium en de procedure moet nog doorlopen worden. Er ligt dan ook nog geen besluit van het college. Het omgevingsplan staat een hotelfunctie toe, maar hoe het uiteindelijke plan er uit zal zien is nog niet uitgekristalliseerd. In zijn algemeenheid is het zo dat toeristen van buiten Zaanstad die in Zaanstad gebruik maken van een hotel daar toeristenbelasting voor moeten betalen.

‘Problematisch’

ROSA vindt het plan ‘dusdanig problematisch’ dat ze de gemeenteraad er advies over wil laten uitbrengen. De partij hecht eraan het karakter van de Heiligeweg zoveel mogelijk te beschermen:

“Het houten huis op Heiligeweg 7 als pronkstuk, helaas nu in de schaduw gesteld door de te hoge, moderne appartementen er pal naast. Iets soortgelijks dreigt twee huizen verderop, op nummer 13, ook weer te gaan gebeuren.”

De Heiligeweg wordt volgens ROSA nu “vooral gekenmerkt door buitenproportionele blokken van baksteen en trespa (…). Van het kleinschalige karakter van de historische weg is, nog slechts hier en daar iets terug te vinden.”

De bouwaanvraag voor Heiligeweg 13 werd gedaan op 24 mei 1929 voor bakkersbedrijf De Witte Olifant. Het bleef lang een bakkerij, maar onder diverse andere namen.

Door Piet Bakker en Silva Honig. Afbeelding boven van geplande nieuwbouw, onder het huidige pand (Google Streeview). Bronnen: aanvraag omgevingsvergunning, iBabs Zaanstad, agenda- initiatief ROSA, woordvoerder Zaanstad, Dirk Heijne (heel klein beetje), Google Streetview.