Als het niet zo treurig was, hadden we er een geinige quizvraag van kunnen maken: zoek de 40 verschillen.
40 populieren legden namelijk het loodje op de Leeghwaterweg. De kapplannen dateren uit 2020 maar werden opgehouden vanwege problemen met de vergunning. Maar die blijkt achteraf toch in orde. Het waren ‘attentiebomen’, ‘risicobomen’, minder vitale bomen, gevaarzettende bomen, zieke of bijna dode bomen of bomen waar wel eens tak uit zou kunnen vallen.
Om een lang verhaal niet nog langer te maken: in 2021 werd er al eentje gekapt (vanwege ‘acuut gevaar’ aldus de Provincie) en eind februari 2023 ging de rest om.
Uit de uitspraak na de bezwaarprocedure blijkt wel dat de gekapte komen ‘binnen twee jaar’ moeten worden herplant, en op ‘exact dezelfde plaats’. Er mocht gekapt worden omdat het gevaar dat de bomen voor het verkeer opleverden, zwaarder woog dan de beeldbepalende kwaliteit van de bomenrij.
Kijk zelf maar:
Het is nu wachten op een foto van te water geraakte auto's .
De waterweg is leeg.
Maar het blijft ecocide.
Ja heel kaal zo snik. De bomen waren wel slechter als gedacht, dus ze moesten wel gekapt worden. Ze hebben zelfs inwendig de bomen bekeken met een apparaat. Toen bleek dat de bomen toch slechter waren. Wij (KMZ) hadden bezwaar gemaakt tegen de procedure. Beoordeling door provincie NH leek eerst vanachter een bureau gemaakt te zijn en ook geen aandacht voor externe werking voor de natuur nabij natura2000 gebied. Dit ivm de vleermuizen. Door ons is dit later wel beter bekeken. Wij hebben er in ieder geval alles aan gedaan. Ik hoop ook dat er snel weer mooie bomen terugkomen. Ik hoop ook op weer populieren, maar dan niet de Canadese soort bepaalde cultivars met verhoogde kans bij 50 jaar op spontane afbreuk.
Serieus zo jammer dit. Bomen en struiken kunnen emissies als fijnstof en stikstof afvangen. Dit is vooral interessant voor (laan)bomen in stedelijk gebieden en in overgangszones rondom natuurgebieden. Bomen zijn effectiever in het afvangen van fijnstof en stikstof dan andere vegetaties, vanwege hun grotere volume en bladoppervlak. En dan maar de discussie blijven voeren over dat stikstof beleid.
Dom. En gierig. Ze doen dit omdat bomen geld opleveren maar een boom aan een dijk bij een polder heeft een pompfunctie. een boom kan van lucht en water hout maken, het is ontzettend kostbaar.
het verkeer staan ze ook niet in de weg. mensen die tegen een boom rijden, verdienen hun rijbewijs niet en van een tak op je kop ga je niet dood, memsen die daar bang voor zijn hebben een klap van de molen gehad.
Er had een waterkeur moeten zijn voor graafwerkzaamheden aan een dijk. Tekenend dat waterschappen een lame duck zijn geworden. veel te politiek. laten alles maar waaien behalve bomen. waar is de handhaving van de waterkeur? milieuhandhaving is een groot zootje sinds de wet op de ruds. En waar blijft de omgevingswet sowieso.
In het kader van de opwarming nu Cipressen planten?
Zo jammer. …….. en ws onnodig…