De ‘echte’ tour duurt nog tot 24 juli als de renners in Parijs finishen. En om het live te zien moet je naar Frankrijk.
Er doet dit jaar één Zaankanter mee aan de Tour, Ramon Sinkeldam uit Assendelft. Hij stond na het weekend van 16/17 juli 158e op 2 uur 48 minuten achter Froom.
In het verleden deden ook Zaankanters als Bouk Schellingerhoudt en Cor Bakker mee.
Op de site van het Gemeentearchief is momenteel een expositie te zien over “Wielrennen in de Zaanstreek door de jaren heen”: Tour de Zaan.
Naast de vermaarde Bouk Schellingerhoudt kennen de in de Zaanstreek topwielrenners als Piet de Wit, Gerrie Knetemann (soort van Zaans) en Niki Terpstra.
Die successen zijn voor een groot deel te danken aan de wielerclub Door Training Sterk (DTS), die al sinds 1922 vele wielertalenten heeft voortgebracht.
Links boven de start van een DTS-wedstrijd in de Stationsstraat. Hieronder wielrennen op een grasbaan in Assendelft in 1937.
Dit dorp had overigens een echte wielerbaan. Op de fiets Henk Verhagen op de wielerbaan van Assendelft in 1939. Henk Verhagen werd Nederlands kampioen bij de junioren in 1937 geworden.
hallo trudy , ik zou graag in november willen langs komen , omdat ik zelf niets heb van die tijd , hoe kom ik in contakt met je , voor een afspraak , in afwachting , gr cees roubos .
Cees, ik lees nu pas je bericht. Even googelen op mijn naam, dan kun je makkelijk in contact komen en via Lorenzo Derksen mijn zoon kan ook.
Lees jullie bericht nu pas. Inderdaad werd mijn vader geholpen in de latere jaren. Na 5 jaar werd het hem te veel en te groot en mijn broer was in aankomst. Het werd ook steeds groter, steeds meer bedrijven en journalisten gingen daar verslag van doen. Hij was zelf natuurlijk ook werkzaam als journalist bij de Typhoon en sprak er later regelmatig met mij over, het was ook voor hem een bijzondere tijd. Ik heb nog veel foto's , plakboeken vol en film inderdaad. Mooi dat jullie fijne herinneringen hebben. Mocht je de foto's willen zien of hebben waar je opstaat laat dan weten, even googelen ;-) Ik kan niet alles geven want ik wil wel eea bewaren voor mijn zoon en dus zijn kleinzoon Lorenzo Derksen , die ook weer voor en met het nieuws werkt en wie weet wat hij er nogeens mee doet.
Ook ik was in die jaren eenmaal deelnemer aan ome Kees van den Kommer z'n Tour de Zaan.
In mijn jaar deden er ruim 70 jongens mee verdeeld over ongveer 10
verschillende ploegen. Iedere ploeg werd gesponsord. En ik dacht door bedrijven uit de Zaanstreek. Wij startten in de Breestraat en eindigden daar een week later ook. Voordat we van start gingen moesten we een " tijdrit" rijden over de dijk langs de Enge Wormer. Daarna werden de ploegen samen gesteld.
Het was een prachtige tocht door Nederland, met iedere avond wel een wedstrijdje om het klassement te bepalen. Zo reden we in Dieren rondjes om een gras veld en hebben we ook nog ergens op een heuse wielerbaan gereden.
In Dieren hebben we nog de Gazelle fabrieken bezocht. Ook Gazelle sponsorde de Tour. Kapot gegane kleine onderdelen werden gratis vervangen.
Zo hield ik er nog een nieuw spatbord aan de tocht over.
Op de laatste dag werden er in de Breestraat nog behendigheids
wedstrijden gereden op de fiets.
Uiteindelijk werd Jan Bakker, later een gerespecteerd amateur wielrenner, in mijn Tour de Zaan jaar de winnaar.
Onder de begeleiding fietste ook " De Zaanlander" journalist Han de Jong,
mee die ook ieder dag een verslag voor zijn krant schreef. Evenals " De Typhoon".
Het dag gemiddelde lag op zo'n 15 km per uur. En we fietsten ongeveer 60 km per dag.
We sliepen op hooizolders of barakken.
Een prachtige tijd waaraan ik nog vaak terugdenk.
hallo trudy , ik was deelnemer van de tour de zaan , ik weet dat ik naar de guisweg [ zaandijk ] ging naar kees v/d kommer , ik ben ingedeeld bij albert heyn [ Zaandam ] . het was een week fietsen , en s,avonds een wedstrijd , wat mij een poedelprijs opbracht , ik heb helaas niets van deze week uit de krant [ jaar 1955/56 ? ] , of evt op film , ik zou het graag willen lezen of zien . groetend cees roubos .
Jan Schoen en Toon, inderdaad heeft mijn vader dat opgezet en jaren georganiseerd.Dus niet de Typhoon organiseerde dat maar mijn vader en mijn opa en oom hielpen hem erbij. De Typhoon was 1 van de sponsors. Dat deed hij naast zijn werk bij de Typhoon , geheel belangeloos trouwens, hij stak er al zijn vrije tijd en nog veel geld nog in. Daar had mijn vader best een lintje voor mogen te krijgen van de gemeente Zaanstad;-) . Hij deed overigens nog veel meer belangeloos. Ik heb alles nog van de Tour de zaan, heeft mijn vader altijd bewaard. Volgens mijn vader en moeder een geweldige tijd en leuk om jullie stukjes te lezen.
hallo Trudy
Heb je nog info voor mij van Tour de Zaan 1959 .ik deed mee en was net nog geen 12 jaar toen
ik woonde ook vlak bij hem in de vioolstraat en ome Kees in de
Hyacintstraat
ik heb mee gedaan aan Tour de Zaan
in 1959 en heb daar nog een medaille
van .mijn buurman in KOOG AAN DE ZAAN T W CEES VAN DEN KOMMER
WOONDE IN DE HYACINTSTRAAT WAS
DE ORGANISATOR. IK WAS 11 JAAR EN
EIGENLIJK 1 JAAR TE JONG MAAR MOCHT TOCH MEEDOEN
GERRIT AAFJES IN MIJN TEAM WERD
WINNAAR
AFZ CEES MOOIJ
hallo trudy , ik heb de tour de zaan ook uitgereden in de jaren 50 , ik moest toen voor ah rijden , en ben bij je vader toen thuis geweest aan de guisweg , toen namen wij door hoe dat ging , en omdat ik geen fiets had , werd dat geregeld door je vader , alleen moesten er wel klossen op de pedalen , want ik was niet zo groot , maar ik heb tijdens de tour wel een poedelprijs gewonnen , ik zou best wat willen weten uit die tijd .
Ja, de Tour de Zaan was een legendarisch evenement. Het werd in de jaren '50/'60 inderdaad door 'Ome' Cees van den Kommer van De Typhoon georganiseerd. Het was een fietstourtocht door Nederland voor jongens in de zomervakantie. Aan het eind van de dag werd er ergens in Ermelo of Dwingeloo, een onderlinge wielerwedstrijd gehouden. De Typhoon deed er dagelijks met een hele pagina, kompleet met foto's, verslag van. De deelnemende jongens voelden zich echte wielerhelden. De Typhoon organiseerde vaker dergelijke evenementen. Ooit ben ik meegeweest naar België, om de slag om Bastogne te herdenken, nadat ik een prijs in een opstelwedstrijd over de tweede wereldoorlog had gewonnen. Natuurlijk werd ook daar elke dag verslag van gedaan, zodat de hele Zaanstreek wist wat wij daar zoal deden.
Tour de Zaan werd in de zestiger jaren georganiseerd door Cees van de Kommer van de Typhoon.
euh, die link (http://www.nu.nl/wielrennen/4090728/sinkeldam-stapt-af-in-veertiende-etappe-tour-france.html) verwijst naar een artikel over de Tour van 2015, waar Sinkeldam wegens ziekte is afgestapt. Op dit moment (18-7-2016) zit Sinkeldam nog gewoon in de Tour.
Helemaal gelijk Rob! Stom van ons. Is inmiddels rechtgezet. (Vorig jaar afgestapt, nu niet.)