Watersportvereniging Bruynzeel zit zonder thuishaven. De huur voor de haven in de Achtersluispolder bij de firma Kokernoot is opgezegd.
De vereniging is al diverse keren verkast, en zou nu een plekje kunnen krijgen aan de Havenstraat. Maar dat is financieel zo goed als onhaalbaar. Daarom willen ze steun van de gemeenteraad.
“De Watersportvereniging Bruynzeel doet met deze brief een klemmend beroep op uw raad om te voorkomen dat onze sport- en recreatievereniging haar vijftigjarig bestaan moet vieren met een opheffingsvergadering.”
De kosten zijn hoog omdat ze alles zelf moeten betalen. Omdat er een (tijdelijke) omgevingsvergunning wordt verleend wil geen enkele bank de vereniging krediet geven dat nodig is om een nieuwe haven te aan te leggen. Bovendien maakt hoge gemeentelijke waterpacht de doorstart van een nieuwe jachthaven onbetaalbaar volgens WSV Bruynzeel.
Als eerder dit spraken vertegenwoordigers van WSV Bruynzeel al met de raad. PvdA en VVD stelden in juni vragen aan B&W over de toekomst, bij de algemene beschouwingen brak het CDA een lans voor de vereniging en DZ hielp met het dossier over de vele verhuizingen en de eerdere steun van Zaanstad zichtbaar te maken. Steun genoeg dus.
Een oplossing werd gepresenteerd door wethouder Wessel Breunesse (GroenLinks), niet alleen in de vorm van de nieuwe plek, maar ook via een relatief lage huurprijs aldus Zaanstad: € 5,88 per vierkante meter (de haven beslaat ongeveer 4.000 vierkante meter). Lager kan niet.
“Het toepassen van een andere huurprijs zou moeten worden aangemerkt als het verstrekken van een (indirecte) subsidie. Het toepassen van een lagere huurprijs voor deze vereniging van zeiljachteigenaren zou willekeurig zijn ten opzichte van andere huurovereenkomsten.”
Garantstelling is ook onmogelijk, is is namelijk geen publiek maar gaan om een privaat doel:
In alle communicatie met Bruynzeel die sinds het begin van dit proces is gevoerd is aangegeven dat Zaanstad geen financiële bijdrage kan leveren aan de verplaatsing van de watersportvereniging. Het standpunt van het college is dan ook dat Zaanstad niet garant kan staan voor Bruynzeel bij het aangaan van een lening.
Dat schrijft Breunesse begin oktober, de brief van WSV Bruynzeel is van een maand daarna, exploitatie zonder garantie en met deze pachtsom (“voor elke ligplaats vloeit ruwweg € 600 euro per jaar in de gemeentekas”) is volgens hen onmogelijk. Het liggeld zal verdriedubbeld moeten worden. En daarom wendt men zich tot de raad, anders is het ‘einde oefening’ voor de vereniging.
Foto boven: de ark van WVS Bruynzeel wordt onttakeld.
Er blijkt uit dit bericht al aardig wat correspondentie tussen partijen te zijn geweest over de locatie.
Vraag is of omwonenden nog inspraak in de besluitvorming krijgen en/of bezwaar zullen kunnen maken. Er lijkt nl. al een toezegging te zijn voor deze plek (dat is, als de WVS Bruynzeel het kan bekostigen al dan niet met hulp van de gemeente).
Buiten minimale berichtgeving in de krant is hier verder niets over gecommuniceerd.
Dat deze wethouder een oplossing heeft weten te presenteren aan de watersportvereniging is uiteraard fijn voor hen maar of dat een doordachte oplossing is voor de omgeving valt te betwijfelen.