Wij wisten niet dat er zoiets bestond als ‘ijzerzand’. Maar nu weten we het wel. In het Twiske wordt het in een proef gebruikt om water te zuiveren.
Recreatieschap Het Twiske-Waterland zorgt voor schoon water door onder andere regenwater op te vangen, water via pompen te verversen en de zwemstranden schoon te houden, maar “ondanks dat kan er blauwalg voorkomen en dit kan als gevolg hebben: een verminderde waterkwaliteit.”
Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil de waterkwaliteit ook verbeteren door het te ‘defosfateren’. Fosfaten, die een voedingsbodem kunnen zijn voor blauwalg, worden uit het water gehaald. Dat gebeurt nu op proef met behulp van ‘ijzerzand’: “een opgewerkt product uit de drinkwaterzuivering, bestaande uit ijzer(roest)korrels gehecht aan zandkorrels.”
Omdat fosfaat aan ijzer hecht wordt dat op deze manier verwijderd. Het Hoogheemraadschap wil zowel het water uit Het Twiske zelf als ook het voedselrijke inlaatwater vanuit de naastgelegen polder via zo’n ijzerzandfilter gaan defosfateren.
“Om zeker te weten dat de beoogde techniek voor dit water werkt, en om te bepalen hoeveel ijzerzand voor een volschaal filterbed nodig is, vindt eerst een proef plaats op kleine schaal. De proefopstelling bestaat uit een bak met twee soorten ijzerzand. Daarin wordt water uit het Oostzanerveld gepompt, dat er als het goed werkt met minder fosfaten weer uit stroomt. De bak wordt begin juli 2023 geplaatst in de buurt van parkeerplaats P15 en de Hondenopvang Twiske.
Stichting Waterproef neemt regelmatig monsters van het in- en uitgaande water en analyseert deze in haar lab in Edam. De proef loopt tot februari 2024 en de installatie wordt voor het broedseizoen 2024 volledig verwijderd.”
Lees ook: Blauwalg-alert (mooi van lelijkheid)
Door Piet Bakker. Bronnen: website Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (ook voor foto) en eerder nieuws op De Orkaan over blauwalg in het Twiske.
Arseen komt overal op aarde in lage concentraties voor. Een bakje zand waar honderden kubieke meters water doorheen gaat zal nooit die concentraties in het water overschrijden. Spijkers op laag water bevatten ook een beetje Arseen...
Giftige blauwalg bestrijden met giftig slib dat niet zou werken?. Of giftige blauwalg bestrijden met schoon ijzerhoudend zand dat fosfaat bindt?
De recreanten in het Twiske hebben recht op duidelijkheid in deze.....
Waar vindt ik dan de teksten over de giftigheid? Dan moet er toch ook ergens de samenstelling te vinden zijn.
@Louis,
Ijzerzand is een slib, een afvalproduct, dat ontstaat bij de waterzuiveringsbedrijven en is verontreiningd met As.
Als ik ooit goed ben ingelicht zijn er twee soorten "IJzerzand". Het is afhankelijk van de filterconstructie bij het waterbedrijf. het ene is een slib residu en het andere gewoon zanderig. Zonder bewerking is de slibvariant niet bruikbaar. En wat betreft zware metalen en arseen is dat vooral afhankelijk van de bodem waar het zand en het water weg komen.
Hej, duidelijk. Dus heel wat anders dan de chemicalieh die ik op het oog had met daarin een flinke hoeveelheid ijzeratomen. Het leek mij een nogal dure oplossing als ze dat zouden gaan gebruiken.
Ben met jou benieuwd waar dat arsenicum uiteindelijk belandt....
Een mogelijke oplossing
"... voor de korte termijn"
Maar wie en hoe haalt men het ontstane giftige arseen op de lange termijn straks weer uit het ijzerzand?
Een draaideursysteem met meerdere verdienmodellen.
Hej Hans,
Graag de formule waarbij het As atoom in beeld komt.
Het is wel 63 jaar teug dat ik bij de illustere docent Geelkerken de chemische avondschool volgde en de formules van geel en rood bloedloogzout mij aanspraken, maar waar zit dat As.....??