Vanavond wordt in het Zaanstad Beraad gesproken over de plannen voor sloop en nieuwbouw aan de Peperstraat in Zaandam.
Eén van de vragen die ongetwijfeld aan de orde zullen komen is of de gemeente al toezeggingen gedaan heeft aan ontwikkelaar Accres: kan Zaanstad nog terug?
Uit de intentieovereenkomst tussen Zaanstad en Accres staat vooral dat Zaanstad de haalbaarheid gaat onderzoeken, en als dat positief is zal de gemeente geen bezwaar maken tegen de bouwplannen. Als de raad het niet haalbaar vindt, zou het plan niet door kunnen gaan. Schadevergoeding hoeft Zaanstad in dat geval niet te betalen.
Inspraak
De haalbaarheid staat vanavond op de agenda van het Zaanstad Beraad. Die bijeenkomst begint om 18.00 met inspraak van maar liefst 17 mensen over het onderwerp.
In een interview met De Orkaan zei VVD-wethouder Hans Krieger dat er ‘geen contract’ met ontwikkelaar Accres was. Maar er zouden wel verwachtingen zijn gewekt tegenover de investeerder dat ze daar mogen slopen en bouwen. Maar die ‘verwachtingen’ zijn maar nauwelijks terug te vinden in het document.
Accres stelt dat er wel een ‘intentieovereenkomst’ met Zaanstad is waarin de gemeente zegt voorstander te zijn van sloop en nieuwbouw op deze plek. Dat is ook niet 100 procent op te maken uit de overeenkomst, behalve dat de gemeente stelt dat de huidige bebouwing “in diverse opzichten niet meer voldoet aan de huidige eisen” en ze “staat in beginsel positief tegenover het planinitiatief”.
Anterieure overeenkomst
Zaanstad moet met Accres nog een anterieure overeenkomst sluiten voor het plangebied. In het haalbaarheidsonderzoek (alle documenten die vanavond op de agenda staan) horen de belofte van 30 procent sociale woningbouw, parkeerplaatsen (met de mogelijkheid om ‘af te wijken van het vigerende gemeentelijke parkeerbeleid’), verplichting tot ‘uitplaatsing’ zittende bewoners, 30 km op Peperstraat, horeca in blok 5, kantoorruimte, communicatieplannen voor huidige bewoners en de buurt,
Niet alles is duidelijk, grote delen van de overeenkomst (o.a. financiën) zijn zwartgelakt.
Blokken
Uit het document blijkt dat Accres alleen economisch eigenaar is van zes blokken: 1, 2, 4, 5, 6 en 7 (zie onder). Het juridische eigendom is bij een andere partij, maar die naam is zwart gemaakt in het document. In 2008 werden de panden in beslag genomen door het Openbaar Ministerie vanwege de mogelijke betrokkenheid van eigenaar Robert Grifhorst bij het witwassen van geld van de Heinekenontvoering.
Blok 3 is eigendom van ZVH, het parkeerterrein achter blok 6 en het hele blok 8 (parkeerterrein bij de bushalte) zijn van de gemeente. Accres wil deze blokken van ZVH en Zaanstad kopen.
Als het allemaal niet lukt, mag Accres wel doorgaan met plannen voor blokken 1, 2 en 7 – daarvoor heeft Zaanstad al een omgevingsvergunning verleend.
Als je geen juridisch eigenaar bent ben je niet bevoegd om een pand te slopen. Sowieso kan dit niet onder een beslag. Juridisch eigendom is nog steeds van Grifhorst. Als het beslag wordt opgeheven is het juridisch eigendom voor de erven Grifhorst. Als Accres deze panden koopt en dan hiervan de juridisch eigenaar wordt zal men nog een forse overdrachtsbelasting moeten voldoen. 2% voor de woniningen en 5% voor het COG.
Ter aanvulling, wie is de eigenaar van het ingetekende blok 9?
Voor zover ik weet is ZVH hier eigenaar van.
Sorry, ZVH is eigenaar van blok 2. Ik zie geen blok 9.
De intentieovereenkomst is openbaar, is er een link naar het document?