De muizen liepen tegen de muur op. Tussen de stellingen en het wasgoed waren slaapplekken gemaakt en de vieze vaat en gevulde koelkast wekten de indruk dat er in de wasserij gewoond werd.
Het bleek om vluchtelingen te gaan die 10 euro salaris per uur was beloofd, maar dit niet kregen.
Omdat zij niet beschikten over geld om vanaf de werkplek naar hun verblijf te reizen, waren zij afhankelijk van een slaapplek in de wasserij. Voor deze plek moesten ze een uur werken, zonder dat dit werd uitbetaald. In de wasserij hingen camera’s waarmee vanuit het kantoor het personeel in de gaten werd gehouden.
UPDATE: Verdachten worden aangeklaagd wegens mensenhandel, de zaak komt pas in 2018 voor de rechter.
De gemeente Zaanstad heeft het pand aan de Sluispolderweg gesloten. De vier leidinggevenden van het bedrijf zijn daarbij aangehouden en de administratie is in beslag genomen.
Burgemeester Faber:
‘Het is schandalig dat er bedrijven zijn die op deze manier vluchtelingen uitbuiten. Dit soort bedrijven hoort niet thuis in onze gemeente.’
In het persbericht van het OM zeggen ze het volgende over arbeidsuitbuiting:
Arbeidsuitbuiting
Arbeidsuitbuiting is een vorm van moderne slavernij en maakt een grove inbreuk op de menselijke waardigheid en de lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers. Er is sprake van geschonden vertrouwen, machtsmisbruik, schaamte, angst, stress, en lichamelijke en geestelijke uitputting waarbij financieel gewin voorop staat. Er wordt misbruik gemaakt van mensen die in een afhankelijke, kwetsbare positie zitten. Ook het bedrijfsleven loopt schade op van arbeidsuitbuiting. Het leidt tot verstoring van de arbeidsmarkt en ondermijning van bedrijfstakken. Daarom treden de directie Opsporing van de Inspectie SZW en het Functioneel Parket hier tegen op.
Het gaat om het pand Sluispolderweg 25B, in 2015 brak hier al een brand uit in een wasserij. Dat bedrijf, Wasserij Zaandam B.V, is inmiddels failliet. Op het adres is volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel Micro B.V. gevestigd, een bedrijf dat machines voor wasserijen zou verhuren.
Het bedrijf wasserij Haven BV in op 19 juni 2012 begonnen met het wassen van wit- en linnengoed van verschillende hotels in Amsterdam. Per week zou de wasserij ongeveer 2000 kilo per week wassen. In december 2015 vraagt de Omgevingsdienst Noordzeekanaal op 15 december om informatie van het bedrijf omdat niet de juiste gegevens waren aangeleverd. Drie dagen later zijn de gegevens geleverd. De eigenaren schrijven:
Gezien het feit dat wij niet van Nederlandse komaf zijn, waren wij bij de start van het bedrijf niet helemaal op de hoogte van alle wetten en regels. Vandaar dat wij de aanmelding helaas te laat, dus vandaag doen.
Ah, u doet het onderzoek in dezen begrijp ik?
Die vluchtelingen hebben gelogen. Ze willen alleen geld krijgen van de bedrijf en de uitkering. De 4 mannen waren zo aardig om het te doen, omdat het verblijf waar de vluchtelingen sliepen heel ver weg was van hun werk. En het hoort eigenlijk te zijn dat ze de 4 mannen geloven, die al meer dan 20 jaar hier in dit land wonen, dan een groepje vluchtelingen die volgens mij maar een paar maanden hier zitten. De 4 mannen hebben allemaal een gezin en een huis. Heel triest dit.
Het zijn vluchtelingen die daar werken en ze moeten betalen voor hun slaapplek. Ik neem toch aan dat ze in een opvang zitten?
Het waren statushouders. Men weet vaak het verschil niet. Zij woonden waarschijnlijk in een AZC verder weg in het land. En zijn waarschijnlijk geronseld toen ze op de POL locatie in Zaandam zaten.
Goh dan mogen ze daar bij die POL locatie die 'vluchtelingen' beter voorlichten.
Overigens had de gemeente in haar 'Melding Activiteitenbesluit' de door die eigenaren omschreven activiteiten geciteerd. In dat citaat stond ondermeer dat zij niet van Nederlandse komaf zijn, en bij de start van het bedrijf niet helemaal op de hoogte van alle wetten en regels waren. Dan moet je toch als gemeente je goed achter de oren krabben als je zoiets leest en op zijn minst dat bedrijf goed controleren.