“Verdrietig gezicht, HET begrip van Assendelft wordt gesloopt, het Wapen van Assendelft… wie heeft daar geen herinnering aan. Rouw en trouw, vergaderingen, verenigingen, kermis, grootse feesten met bekende en minder bekende bands….”
Bovenstaande tekst en bijbehorende foto stuurde Marijke Roepert ons. Boven de deur “sinds 1957” en onder de sloop.
Sushi-restaurant Boss dat aan de voorkant zit, blijft daar gewoon zitten. Het Wapen zat daar vroeger trouwens ook, maar was nu alleen in het achterste deel.
Eigenaren Kees en Jenny van Gelderen sloten vorig jaar in juni het Wapen “door pensionering en geen opvolging”.
“Het Wapen”, zoals het bekend staat in Assendelft, was een begrip in Assendelft, in lief en leed, met een lach en een traan, van de wieg tot het graf. “Het Wapen” was Assendelft en Assendelft was “Het Wapen”. “Het Wapen” was een beetje van iedereen in het dorp.”
Het pand werd verkocht aan Deen Vastgoed.
De Orkaan ging daar naar de kermis, er stond dan een tent op het parkeerterrein en er zat achter ook een café waar we (zelfs als niet-Assendelvers) wel durfden te komen (hoe heette dat ook alweer? De Mulderije?). Zondagochtend dronken we daar koffie na een zwempartij in de Dolfijn. Weemoed…
Oh wat een bizar nieuws, ik had er nog geen weet van en ben dan ook geen Assendelver maar ´vroeger´ wist ik het Wapen wel te vinden, en De Mulderij. Biljarten ha, en inderdaad de kermis, tja toch goede herinneringen aan. Jammer, maar misschien ook wel logisch. En wat zal er voor in de plaats komen? Als het er maar een beetje uit ziet en nut heeft.
Als een projectontwikkelaar je een leuke som geld biedt, je ouder wordt en een verpauperd pand bezit, dan is de keus snel gemaakt. Er komt vast iets "duurs" voor in de plaats!
Wapen van assendelft......hoort in assendelft....historie.....
Žondagmiddag: disco voor tieners die nog niet ècht uit mochten konden wel naar Hannes! De achteringang van 't Wapen. Zo leuk!
Het moet een (corona-)ramp geweest zijn voor al diegenen die dit bedrijf hebben opgezet, ontwikkeld, groot gemaakt en uiteindelijk een levenswerk zijn kwijtgeraakt.
Een eerlijk openhartig interview met de familie van Gelderen (na het verwerken van de klap) hoe dit kon gebeuren, lijkt mij een faire zaak.
"We hebben de foto's nog" is niet de oplossing. De gebouwen zijn al weg.
De beslissing is als jaren gaande, ze zijn al jaren bezig om het deel van de kerk af te kopen.
Zodat ze verder konden.
Corona heeft het makkelijker gemaakt. Maar het was al veel langer de bedoeling het wapen te verkopen ivm pensioen.
OMG! Shocking! Is er dan niets van cultureel historische waarde nog veilig in Zaanstad voor de sloophamer? Zo’n prachtig pand. Waar zoveel mensen onuitwisbare herinneringen aan hebben. Ook niét Assendelvers. Stammend uit de tijd van vóór de samenvoeging van de 7 Zaan gemeentes.
Ik begrijp dat pensionering van de eigenaren zonder opvolging elk bedrijf kwetsbaar maakt voor overname met mogelijk desastreuze gevolgen. Zoals in 2007 is gebeurd met Oosterbaan Display onder de regie van moederbedrijf SCA. Alle machinerieën werden verhuisd naar Barneveld en het personeel (rond de 25) werd ontslagen. Ook een Assendelfts gezond bedrijf.
Vele vragen komen hier op omdat ik geen eerdere berichten hierover heb gelezen. Was dit te voorkomen geweest? Had het pand niet een cultureel historische bescherming status kunnen krijgen? In hoeverre is de gemeente hierin betrokken geweest? Heeft de familie van Gelderen actie ondernomen om het pand te redden? Was dit mogelijk? Is het Zaans Cultureel Erfgoed hierin betrokken geweest (om het pand te redden)? Is er contact geweest met Deen vastgoed over de status van het pand?
Alle vragen samengevat: Was deze maatschappelijke cultureel historische vernietiging te voorkomen geweest?
We kunnen nu geen steen meer terugzetten. Maar in een breder kader gezien staat meer Zaans erfgoed op het spel. Villa Sijepestein in Krommenie, het natuurgebied rond de Ham in Krommenie, stukken natuur die vernietigd worden voor een … hockeyveld. Zaandammers maken zich druk om de Peperstraat. Zonder schroom stel ik de waarde van het Wapen gelijk aan de watertoren van Assendelft. Als dat niet meer rendabel is, wordt die dan ook opgeblazen?
Ik stop met het ventileren van mijn boosheid. Diepe bedroefdheid.
En ik hoop dat lezers mij enige uitleg kunnen geven hoe het tot deze tragiek heeft kunnen komen.
Lees het artikel, fam van Gelderen gaan met pensioen en niemand wou het hebben. Alleen de Deen. Maar ja, niet met plannen tot behoud.
Nostalgie is raar. Ja het is een begrip. Maar het was gewoon een hal, met 0,0 uitstraling van buiten. Alleen de voorkamer heeft wat leuks en die is er nog steeds (boss)
90% van de tijd stond het leeg. En tijdens de kermis was alleen de wintertuin in gebruik.
Vroeger (jaren 90) werd het nog gebruikt. Maar ook dat stopte. Op gegeven is de koek op. Net zoals met de Dolfijn.
Niet alles is een historisch pand zoals bijv het oude gemeentehuis.
Het is jammer, maar geen ramp.