Zaanstad krijgt de komende twee jaar een nieuw afvalsysteem, restafval moet overal in ondergrondse containers en de grijze bak wordt een plastic-container.
Deze week zijn de eerste bijeenkomsten voor bewoners. Ook zijn de eerste locaties voor ondergrondse containers in Rooswijk en Saendelft bekend gemaakt.
Rooswijk hoorde gister waar de containers kwamen. In Saendelft-West is vandaag, 15 mei, de voorlichtingsavond in Baaz, de locaties voor de containers zijn in beide gevallen ook bekend gemaakt. Saendelft-Oost is op 24 mei aan de beurt (Octant).
In Krommenie-West is op 28 mei een inloopbijeenkomst, in Krommenie-Oost op 5 juni. In de meeste buurten wordt de planning pas in in juni bekend gemaakt. De planning voor alle buurten, met de avonden die al bekend zijn en de kaarten met containerplekken in Rooswijk en Saendelft-West zijn hier te vinden.
Het nieuwe scheiden
Woningen met een tuin hebben drie afvalbakken. De bestaande grijze afvalbak krijgt een oranje sticker en is voortaan voor plastic, blik en drinkverpakking. De groene bak blijft voor gft en etensresten, de blauwe voor oud papier en karton. Het restafval dat overblijft, moet naar de ondergrondse container.
Bewoners van Saendelft West en het nieuwe deel van Saendelft Oost krijgen twee afvalbakken: de grijze afvalbak voor restafval voor plastic, blik en drinkpakken, de groene voor gft en etensresten. Restafval én papier moeten naar de ondergrondse containers.
Bewoners van flat of appartementen (of huizen zonder tuin) moeten plastic, blik, drinkpakken, oud papier en karton én het restafval naar de ondergrondse containers brengen.
In het ‘buitengebied’ krijgen huishoudens vier afvalbakken: grijs voor restafval, oranje voor plastic, blik en drinkpakken, groen voor gft en etensresten en blauw voor papier.
De plastic-bak (grijs, oranje) wordt één keer per vier weken geleegd, de gft-bak één keer in de twee weken (in de zomer één keer in de week) en de papierbak eens per 4 weken.
Fijn om te weten waar de nieuwe containers geplaatst worden. Goed dat er nu op deze manier afval gescheiden wordt. Dit doe ik zelf ook altijd zorgvuldig.
Zaanstad, maak u op voor burgerlijke ongehoorzaamheid en afvaltoerisme.
Precies hetzelfde systeem als in Alkmaar; drie bakken en restafval in ondergrondse container.
De oranje-bestickerde grijze bakken, die voortaan bedoeld zijn voor plastic, blik en drinkpakken worden NIET geleegd als er ander afval inzit.
Alle uithoeken zullen voortaan flink moeten lopen: 100-150 meter lopen met een volle vuilniszak is best een eind. z
Zo te lezen zijn er uitschieters naar boven; dat de buren gemiddeld 'maar' zo'n 50 meter hoeven lopen maakt voor de gedupeerden natuurlijk geen donder uit.
Het wordt voor ons 270 meter heen en 270 meter terug voor rest afval volgens de nieuwe plannen. Google maps rekende het even keurig voor en er is echt geen kortere doorsteek. Triest. Heb een email gestuurd naar het adres zoals vermeld in de aankondigingsbrief maar geen reactie. Naar. Nu loop ik als de bak (weer eens) vol is 65 meter terug met de zakken. Wordt ik verondersteld meer dan een halve kilometer met die zakken te lopen bij een volle container? Door weer en wind? De snelste route met de auto loopt via de dorpsstraat en is 1,2 KM. Er is ook weer niet over nagedacht lijkt het. Gewoon een passer neergezet. Hemelsbreed is de afstand namelijk een redelijke 75 meter. Het is ook echt vragen om problemen weer. :-(
Geheel eendrachtig een goede planning is men "vergeten" de plek in te tekenen waar de ondergrondse container in de gele zone (Strawinskystraat/ Ravelstraat/ Andriessenstraat) gaat komen. Of moet de container in de oranje zone gebruikt gaan worden die daarmee dubbel belast wordt (Iedere andere kleur heeft z'n "eigen" container) ?
Er staat een geel cirkeltje vlakbij Andriessenstraat 20, maar geel is slecht te zien op de witte achtergrond.
Mocht de gemeente Zaanstad in de veronderstelling verkeren dat ik als alleenstaande die nauwelijks één grijze container per 6 weken gevuld krijgt á raison van gezinstarief van ± € 280 per jaar, nu het afval ga scheiden in 4 soorten- waarvan één met wandeling, dan kan ik ze melden dat die veronderstelling misplaatst is.
De landelijk ong. hoogste gemeentelijke bijdrage belonen met nog meer sorteerwerk? Nou nee, ik ben niet van plan het geld slurpende gedrocht, bodemloze put HVC nu ook nog 'fysiek' te gaan ondersteunen.
Ik blijf als vanouds alles in twee bakken kieperen: grijs en groen. Blauw komt er al niet in omdat ik die niet eens kwijt kan in mijn bescheiden tuin.
Ergo, ze kunnen me de boom in.
Op het Vissershop wordt het restafval 1 keer per week opgehaald, GFT om de 2 weken en het plastic om de 4 weken
Dat van het buitengebied en de 4-kliko optie had ik nog niet eerder voorbij horen komen in de aankondiging van de plannen. Is ook bekend hoe vaak die restafval bakken in deze gebieden worden geleegd? Want als dat nog steeds eens in de 2 weken is, kan ik mij voorstellen dat er weinig plastic wordt gescheiden (aangezien dit dan tot 4 weken in de bak blijft).