Elke twee maanden duikt De Orkaan de bevindingen van de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) in om de vuile (af)was buiten te hangen. De inspecties leveren vaak geruststellende, verrassende- of juist teleurstellende resultaten op en dit mag de Zaanse klant nou eenmaal niet ontgaan.
Voordat de donkere dagen voor kerst überhaupt nog moeten uitbreken heeft de Orkaan de horecaplekken op een rijtje gezet die iets op hun kerfstok hebben. De NVWA heeft namelijk niet stilgezeten. Ze hebben gesnuffeld, gemonsterd en getest (of tenminste wij denken dat zij dat doen) en kwamen met wel erg treurige resultaten voor een aantal Zaanse horecazaken.
Plaagdieren
Er komen vier namen uit de resultaten die keer op keer slecht scoren. Het gaat om Boer Geert, Novels, Pizzeria Tramonto en Canton. Boer Geert voldeed bij de vorige inspectie van de NVWA niet aan de juiste omgang met voedsel, plaagdierenbestrijding en hygiëne. Nu haalt het ‘alleen’ een onvoldoende in hygiëne. Soort van vooruitgang dus.
Novels, het restaurant op de Dam, slaagde voorheen niet bij hygiëne en allergeneninformatie; nu niet in de juiste omgang met voedsel en hygiëne. Pizzeria Tramonto (Zaandam), een andere tent die al vaker in onze lijstjes voorgekwam, voldeed eerst niet aan hygiëne en plaagdierenbestrijding en doet dat nu niet in ‘alleen’ plaagdierenbestrijding.
Tot slot staat ook Canton in Koog aan de Zaan in het rijtje. De enige horecazaak die onder verscherpt toezicht staat in de Zaanstreek, is het gelukt om een nog beroerdere uitslag van de inspectie te krijgen dan de vorige (en dat onder verscherpt toezicht). Canton krijgt op alles, behalve de allergeneninformatie, een dikke onvoldoende.
Nieuwe slechte cijfers
Naast de bekende namen zijn er ook horecazaken die voorheen nog niet opdoken in onze waarnemingen van de NVWA-cijfers. Kaasboerderij Catharinahoeve, ja die op de Zaanse Schans, voldeed in oktober niet aan de eisen op het gebied van hygiëne en plaagdierenbestrijding. De Lekkere Dingen Bakker aan de Behouden Haven in Zaandam, voldoet op niks, behalve de allergeneninformatie (maar de bakkerij is inmiddels gesloten). Food Unie B.V. (Wormerveer), idem dito. En dat bedrijf is de hele maand op last van de arbeidsinspectie nog dicht.
Tot slot kan La Gustosa, de Italiaan in Assendelft, ook aan dit rijtje worden toegevoegd. Zij slaagden niet op het gebied van juiste omgang met voedsel en allergeneninformatie. Volgens onze bronnen in Assendelft is deze zaak overigens al een tijdje dicht.
Maar niet getreurd. Er zijn genoeg horecatenten, vreetschuren, eetketen, smulparadijzen en snackpaleizen in de Zaanstreek die wél met vlag en wimpel slagen voor de NVWA-test.
Ben je benieuwd geworden naar de score van jouw favoriete restaurant? Kijk dan in de openbare database van de NVWA.
Door: Remi Kerkhoven. Bron: informatie van de site van NVWA. Foto: dit is niet Nick Boeske’s keuken.
Ik vind de rotzooi op de foto eigenlijk wel meevallen, alleen een beetje ouderwets aanrechtblad en de houten lepel had wel even afgespoeld mogen worden.
Waarschijnlijk is dat het Orkaan-keukentje.
Pijnlijk voor alle betrokkenen. Het zou toch ook fijn zijn te weten wat er achter de wat grofstoffelijke kwalificeringen schuilgaat. Rennen de ratten door de keuken of is er onvoldoende gelabeld?
Ik zou overigens graag wat vaker open keukens tegenkomen in de horeca, al is ook dat geen garantie voor een smetteloze werkwijze
Gewoon Lekker had ook een open keuken, maar die wordt nu dichtgemaakt door 't Zusje.
Als ik in een restaurant ga eten hoef ik de keuken ook niet te zien, want het heeft een ongezellige uitstraling met teveel licht, teveel bewegingen en geluid.
De McDonalds in Zaandam op de Vermiljoenweg had een open keuken, en toen smaakte het inderdaad lekkerder. (of zal dat aan de leeftijd liggen?)