Vier inwoners van Zaanstad vechten deze week bij de Raad van State in Den Haag de ‘boete’ aan die ze van Zaanstad kregen vanwege het onjuist aanbieden van huisvuil.

Zaanstad heeft de kosten (€ 192 per overtreding) voor het verwijderen van ‘onjuist aangeboden afvalstukken’ op de overtreders verhaald nadat in het huisvuil namen of adresgegevens werden aangetroffen.

Sinds 2018 treedt Zaanstad ‘bestuursrechtelijk handhavend’ op tegen het verkeerd aanbieden van huisvuil door het toepassen van ‘spoedeisende bestuursdwang’:

Dit houdt in dat het verkeerd aangeboden afval direct door de gemeente wordt afgevoerd. Indien het afval kan worden herleid tot een persoon dan worden de kosten van het verwijderen van het afval op deze persoon (overtreder) verhaald.

Drie inwoners van Zaandam en één uit Zaandijk hebben bezwaar bij Zaanstad aangetekend tegen het verhalen van de kosten. De gemeente heeft dat bezwaar ongegrond verklaard in april en juni van 2019. Daarom stappen ze nu naar de Raad van State. Voor elke zaak heeft de Raad een half uur uitgetrokken, ze dienen tussen 13.15 en 15.15 op donderdag 23 juli in Den Haag.

Afvalscheiden

Het vuilnis op de foto’s hieronder is niet het vuilnis waarvoor Zaanstad een rekening heeft gestuurd. Ze zijn van de laatste maanden en worden ons met grote regelmaat opgestuurd door lezers (Westzanerdijk, Rustenbrug, het Eiland, Koog a/d Zaan, Krimp, Rooswijk, Kleurenbuurt Zaandam, Vaartkade, Herengracht, Czaar Peterstraat, Poelenburg…). Daarnaast krijgen we klachten over volle containers, verstopte containers, kapotte containers en bakken die niet volgens de dienstregeling (of app) worden opgehaald. Ergens lijkt het toch niet helemaal jofel te gaan met het nieuwe afvalscheiden. Elke wijk heeft kans op z’n eigen vuilnisbelt. Als als er een keer vuilnis naast de container ligt, groeit dan in no-time naar een reuze hoop. (Mensen moeten natuurlijk gewoon hun afval in de bak of container gooien, maar zorg dan wel voor een werkend systeem.)

(Stuur ons geen nieuwe foto’s, we hebben er zat – te veel zelfs. Klaag bij HVC en gemeente en blijf klagen.)