In 1974 ontstond de gemeente Zaanstad na de samenvoeging van zeven dan toe zelfstandige gemeenten. De gemeente werd bestuurd door mannen.
Door: Ans Pieper
In 1986 waren dat burgemeester Arie Lems, gemeentesecretaris Jan de Wildt en de zes wethouders, in alfabetische volgorde, Anton Brinkman, Theun van Dam. Tom Germeraad, Piet Oudega, Ralph Pans, en Daan Sanders.
In 1987 besloot de redactie van de Zaanse vrouwenkrant dat het tijd werd dat er verandering kwam in de mannelijke overheersing.
Op een zondagmiddag verzamelde zich een groep Zaanse vrouwen in de Waakzaamheid, allen actief in de vrouwenbeweging. Hier werd een portret gemaakt van een college louter uit vrouwen. An de Wolff-Goedhart voorzitter van de Federatieve Vrouwenraad Zaanstad nam zitting als eerste burgeres. De andere vrouwen Marianne Monnier, Coby Voorn, Will Kaat, Laetitia Jongerius, Janny Speyers en Ans Hoogervorst-Pieper vormden samen de wethouders.
Tijdens de hoorzitting van de commissie Welzijn over het sociaal cultureel programma werd het portret aangeboden aan wethouder Brinkman met een begeleidende brief van columniste Aag uit de Vrouwenkrant. Het collegeportret heeft jaren in het ‘laantje’ in het Bannehof gehangen waar de kamers van B&W waren.
En na de volgende verkiezingen in 1990 kreeg Zaanstad een eerste vrouwelijke wethouder namelijk Margreet Horselenberg.
In de loop van de jaren is er toch wel iets veranderd. Sinds begin 2022 wordt Zaanstad bestuurd door burgemeester Jan Hamming, gemeentesecretaris Gerda Blom, Annette Baervelt, Wessel Breunesse, Natasja Groothuismink, Hans Krieger, Sanna Munnikendam, Songül Mutluer,* Gerard Ram, Gerard Slegers, Rita Noordzij. Dus zes vrouwen en vijf mannen.
*ondertussen vertrokken naar de Tweede Kamer.
De samenstelling van het huidige college in het overzicht niet helemaal.
Sanne Munikendam is vervangen door Annette Baervelt.
Gerard Ram is uit het college getreden en vervangen door de GL wethouder Breunesse