Waar is de werkketen van de burgemeester gebleven? Dat is een vraag die we onszelf stelden. Op dit moment is Zaanstad namelijk in het bezit van twee ambtsketens: de officiële ambtsketen en de ‘vrouwelijke’ keten.

Maar wat is er gebeurd met de ‘werkketen’ die burgemeester Ouwerkerk liet maken in 1991?

Te Zwaar

We beginnen dit raadsel bij het begin. In 1991 liet Ouwerkerk een tweede ambtsketen maken, omdat volgens hem de originele keten te zwaar was om lang te dragen. Dit kun je vergelijken met de werkmijter van Sinterklaas, die hij doorgaans draagt als hij geen bijzondere bezoeken hoeft af te leggen.

De originele ambtsketen uit 1974 zou voorzien zijn van de wapens van alle voormalige gemeenten. Ouwerkerk wilde niet zeggen dat hij letterlijk gebukt ging onder het gewicht, maar voor lange tijd was de keten wel echt te zwaar. Als Ouwerkerk de ambtsketen wilde meenemen, moest hij zelfs een bode vragen om de doos te dragen.

De zogenoemde zilveren ‘werkketen’ zou veel lichter zijn en heeft één penning met twee kanten. Op de ene kant staat het rijkswapen en op de andere kant het wapen van de gemeente Zaanstad. Deze tweede ambtsketen zou gebruikt worden voor bijvoorbeeld het uitreiken van koninklijke onderscheidingen. De originele ambtsketen zou dan alleen nog gedragen worden op speciale gelegenheden, zoals op 5 mei.

Vrouwelijke ambtsketen

Zaanstad beweert nu echter alleen in het bezit te zijn van een ‘vrouwenketen’ en een officiële ambtsketen. Wat blijkt? De ‘vrouwelijke keten’ en de ‘werkketen’ zijn hetzelfde! De tweede keten die Ouwerkerk in gebruik nam, ziet er namelijk exact hetzelfde uit als deze zogenoemde ‘vrouwenketen’. En deze is zeker niet alleen voor vrouwen, want meerdere mannelijke burgemeesters droegen deze ‘lichte’ versie. Zie de foto’s hieronder!

Uitleg video

Een tijdje geleden maakte we een video van wethouder Onclin, die een uitleg geeft over de ambtsketens. Zaanstad beweert dat de ‘werk’-keten eigenlijk een vrouwenketing is, maar dat klopt dus niet.

Door: Silva Honig. Bron: Gemeentearchief. Foto’s: Gemeentearchief