Op het voormalige Vrodest-terrein aan het Mahoniehout in Zaandam komen 620 nieuwe woningen, verdeeld over “maximaal negen torens”.
Die plannen bestonden al langer, maar B&W van Zaanstad gaat nu het ontwerpbestemmingsplan De Zaanse Helden aan de raad ter goedkeuring voorleggen.
De hoeveelheid woningen heeft een opmerkelijke groei doorgemaakt, het eerste Vrodest-plan van oktober 2017 betrof 400 woningen. Bij de contract-ondertekening tussen Zaanstad en ontwikkelaars Stebru Ontwikkeling en Impact Vastgoed ging het om ‘circa 600’. In de aanvraag voor een omgevingsvergunning werd het getal van 607 genoemd. Waar het aantal van 620 vandaan komt is onduidelijk, de optelling van soorten woningen (zie onder) komt nog steeds uit op 607.
In het plan is ook ruimte voor commercie van 1.650 m² en de mogelijkheid voor een kinderdagverblijf. Er komt een inpandige parkeergarage en een brugverbinding met de molen Held Jozua. Het Vrodest-plan grenst aan Burano en Murano.
In de Zaanse Helden komen 163 sociale huurwoningen en 457 woningen voor de vrije huur- en koopsector. Van het in de aangevraagde omgevingsvergunning opgenomen woningbouwprogramma (607) komen er 10 dure woningen, 52 middel (grote) woningen, 167 middel (kleine) woningen, 320 goedkope woningen (163 hiervan is sociale huur) en 58 starterswoningen.
Tussen de woontorens komt een openbare binnentuin. De woontorens krijgen natuur-inclusieve daktuinen. Wethouder Breunesse zegt in het persbericht:
“Er liggen in Zaanstad enorme kansen om nieuwe wijken duurzaam, groen en klimaatbestendig te bouwen. Voor de Zaanse Helden is al goed gekeken hoe in een stedelijke omgeving toch ruimte voor groen gecreëerd kan worden.”
Bekijk hier de stand van zaken bij alle 16 snelle projecten (uiterlijk in 2021 begonnen met de bouw) en hier de nieuwsberichten over Zaanse Helden / Vrodest.
Voor woningzoekenden is het nu goed nieuws, dat er nog meer gebouwd wordt. Hoe lang zullen zij blij zijn om in Westerwatering te (komen) wonen? Het is nu al bijna niet te doen om 's ochtends Westerwatering uit te komen. En dit probleem wordt alleen maar groter gemaakt door onze gemeente door meer en meer te bouwen. Ze laat geen enkele plek onbebouwd in deze wijk. Ze regelt totaal niets qua ontsluiting voor alle huidige en vele toekomstige bewoners van Westerwatering.
Vorige week donderdagochtend was het regelrechte ramp op de Houtveldweg. Voor achten stond het verkeer helemaal vast. Kwam even voor 9 uur de wijk weer in en het stond nog steeds vast! Bizar! Ik vertrek elke werkdag voor half 8 's ochtends en het wordt steeds drukker op de Houtveldweg. Dit kan echt niet langer zo doorgaan. Zo'n grote wijk met één ontsluitingsweg. Wat gebeurd er bij calamiteiten? Gemeente doe iets voor je bewoners en belastingbetalers.
Nou nou Claudia, wel een beetje een emotionele reactie. Ja, het is schipperen met het de wijk uitrijden tijdens de spits. Ik zal niet ontkennen dat het af en toe flink onhandig is. Het is ook niet iedere dag zo, ik ervaar het als heel wisselend, de verkeersdrukte.
Daarin tegen is de situatie wel tijdelijk, alhoewel dat al wel praktisch 2 jaar duurt. Want blijkbaar moet het bouwen van een fietsbruggetje zo lang duren. Ik ben op de hoogte dat er vertraging opgelopen is...maar dan nog.
Daarbij is het nog steeds de bedoeling dat De Binding ook tijdens de spits opengesteld wordt. Ondanks protesten vanuit Westerkoog. Zaanstad probeert dus zeker wel wat te doen.
Fijn voor al die woningzoekenden in Zaanstad, hopelijk blijft het betaalbaar voor allerlei groepen mensen!
Beste Jan Koopman
Uit het onderzoek naar de windbelemmering voor de molen blijkt dat deze nihil is en uitsluitend optreedt bij zuidoostelijke wind, die maar zelden over de Zaanstreek blaast. Windbelemmering uit het westen en zuidwesten en het noorden is geen sprake, want de appartementen staan zuidoostelijk van De Held Jozua.
Rampzalig voor "De Held Jozua". Hoe kan een Gemeentebestuur zo'n plan goedkeuren. Verplaats de molen naar een plaats waar hij vrij blijft staan.