De eerste ‘symbolische’ paal van de Ar-Rahma Moskee in Assendelft gaat a.s. vrijdag de grond in.
De aankoop van de grond (€ 336.380) is via donaties bij elkaar gebracht. Voor de bouw van de moskee is nog minstens € 500.000 nodig. De stichting Ar-Rahma en Kleurrijk is daarvoor een inzamelingsactie begonnen.
Op vrijdag 12 april om 15.00 wordt op de bouwplaats, aan de Omweg 75 in Assendelft, de eerste paal geslagen.
De geschiedenis van de moskee begint in 2013 met fondsenwerving en wordt concreet als in 2014 Zaanstad toezegt grond aan de moskee te willen verkopen. De plannen lijken in 2015 vast te lopen omdat er te weinig fondsen binnenkomen maar in 2017 is er toch genoeg geld om de grond te kopen. De Stichting houdt de gemeente aan haar toezegging en omdat het bestemmingsplan de bouw van een moskee toestaat, wordt de vergunning afgegeven en verkoop gesloten.
De plannen zijn vanaf het begin omstreden. Dat komt deels door het moskeebestuur dat duister is over de bestemming van het gebouw. Eerst was er sprake van een ‘multiculturele accommodatie’ maar het is gewoon een moskee. Daarnaast maakt men gebruik van de omstreden fondsenverwerver Tarik Ibn Ali. De moskee distantieert zich later van deze imam. De plannen van de moskee (ontwerp, omvang) wijzigen zich in de loop der tijd.
Als reactie wordt er een Facebook-pagina tegen de moskee gestart en worden er flyers in de buurt verspreid waarin tegen de moskee stelling wordt genomen. Bezwaarschriften tegen de bouw hebben geen effect. De anonieme actiegroep Rechts in Verzet voert in mei en juni vorig jaar nog actie tegen de komst. Ondertussen zijn er wel gesprekken tussen de moskee en de buurt op gang gekomen.
De meest recente problemen gingen over het ongegrond verklaren van bezwaarschriften tegen de moskee en het openbaar maken van namen van bezwaarmakers. Dat zou bij de beantwoording van de bezwaren zijn gebeurd (wij hebben die namen niet op de website van Zaanstad kunnen vinden). De PVV heeft vragen over deze openbaarmaking gesteld.