De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.
Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…
Vandaag het woord aan: Valentijn Sessink
Ja, dûh!
Managementsamenvatting: De Orkaan, omdat ik niet van omfietsen houd!
Er bestaan allerlei soorten vragen, goede en slechte, lastige en moeilijke en makkelijke, slimme. Domme vragen bestaan niet, zegt men. Maar sommige vragen zijn zó… gemakkelijk, dat het nog best wat moeite kost om ze goed te beantwoorden. Want “waarom ben jij betrokken bij De Orkaan?”, vroeg de redactie.
Ja zeg. Waarom is water nat? En hoezo is de paus katholiek? Of beter gevraagd: wie houdt anders burgemeester en wethouders scherp? Waar moet ik anders het lokale nieuws uit de Zaanstreek halen? Moest ik de redactie echt gaan afschepen met “ja, dûh”? Dat leek me ook wat kort door de bocht en ik dook dus in mijn eigen Orkaan-geschiedenis. Dat bleek een stukje over de Hempont uit 2016.
Daarna weer een hele tijd niets, tot ik me als mede-vrijwilliger van de Fietsersbond afdeling Zaanstreek (vergeefs) inzette om de Oostzijde onder de A8 open te houden. Dat leverde vanaf december 2017 diverse stukjes op en ik had begin 2018 een paar maal contact met de redactie.
Dat rechtstreekse contact bleek heel handig, want toen de route naar Amsterdam-Noord bedreigd werd met maar liefst 50% omfietsen, kon ik de redactie meteen inlichten. En of het de dreigende publicatie in De Orkaan was of toch stiekem gewoon de goede contacten van Sonja Puhl-Diehle van de Fietsersbond Zaanstreek was, we zullen het nooit weten – maar de omfietsroute ging van tafel. (Twee van mijn kinderen zijn de redactie nog steeds dankbaar voor het niet-hoeven-omrijden-naar-school, het scheelde toch weer een kwartier eerder opstaan).
Zo werd, langzaam maar zeker, De Orkaan ook voor mij een plek om allerlei observaties over de Zaanstreek te bekijken maar ook door te geven. En niet alleen voor mij – blijkens deze rubriek voor tientallen andere inwoners van de Zaanstreek. (Het aantal bijbehorende lezers is zó groot, dat ik dat in de gauwigheid niet kon vinden, maar dat kan de redactie dan in het commentaar zetten, dan zijn de rollen eens omgedraaid).
Zo’n plek voor nieuws, nieuwtjes, maar ook voor historie en wetenswaardigheden, is belangrijk. Voor het openbaar bestuur (“de gemeente”) is zo’n knooppunt van ogen en oren zelfs essentieel, anders zitten ze daar maar achter hun bureaus – hun omleidingsroutes te verzinnen. Meer heb ik er eigenlijk niet aan toe te voegen.
Oh ja. De redactie vroeg ook nog iets over een uitzendlicentie, maar ik snap helemaal niet wat de vraag is. Wie anders moet die dan krijgen?
Ha die Valentijn!
Long time no see. Kritische denker met vrijheid hoog in het vaandel.
Import zaankanter, maar dat zijn er vele, maar toch met de typische zaanse lak aan hierarchie.
Gr. Diederik
Hoi Valentijn, fijn om de rollen eens om te draaien! Wij weten het antwoord op je vraag over hoe goed De Orkaan gelezen wordt: namelijk veel!
De website trekt 130.000 unieke gebruikers, meer dan een kwart miljoen bezoeken (sessies) en bijna 500.000 paginaweergaven maandelijks (januari – april) in 2021. En dat groeit maar door... In ons beleidsplan gaan we er uitgebreid op in: https://www.deorkaan.nl/zaans-nieuws-professionele-journalistiek/