De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.
Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…
Vandaag het woord aan: Kees Huyser
‘Toen ik twee jaar geleden van Amsterdam naar Zaandam verhuisde, wist ik nagenoeg niks van het culturele, sociale en politieke leven van Zaanstad. Een vriend die hier al woonde raadde me aan eens op De Orkaanwebsite te kijken; daar zou ik wel het e.e.a. aan informatie kunnen vinden. Dat bleek ook zo te zijn. De Orkaan zit stevig in mijn ontbijtrondje nieuwsmedia.
De huis-aan-huisbladen die door de brievenbus vallen staan bol van de advertenties, met daar tussen de bekende advertorials van de slagerij, de stukjes over de kinderboerderij en de bekendmakingen van de gemeente.
De Orkaan was anders, niet advertentie-gericht maar meer een eigenzinnige journalistieke benadering van diverse onderwerpen. De slager komt ook aan bod, net als de kinderboerderij, maar met een heel eigen insteek. Ook wat gemeentebekendmakingen betreft is De Orkaan anders, kritischer. De Orkaan is de luis in de pels, het steentje in de schoen van de gemeente Zaanstad. Kritische vragen worden niet uit de weggegaan en desnoods opgevolgd met een WOB-verzoek. Dat hierbij vaak de lezers (waaronder ik) reageren op het gepubliceerde lokt soms weer nieuwe vragen uit. Hierin verschilt De Orkaan van de ‘normale’ media. Als je op een gedrukte krant of een Tv-programma wilt reageren moet je maar afwachten of er (vaak lange tijd later) iets mee gedaan wordt. Het bijna onmiddellijk publiceren van de lezersreacties geeft de mogelijkheid tot dialoog. Hier worden we betere, mondige burgers van.
Als De Orkaan de uitzendlicentie zou krijgen kan het huidige digitale platform nog steviger gegrondvest worden. Het zou werk voor meer professionele onderzoeksjournalistiek betekenen en stageplaatsen bieden waar studenten journalistiek het métier kunnen leren. Maar bovenal zou De Orkaan nog beter kunnen doen waar ze al goed in zijn: Zaankanters met elkaar verbinden.’