De Orkaan heeft geen kantine, geen koffieautomaat en geen studio. Maar we hebben een website bomvol nieuws en we hebben mensen – Orkaankrachten! – die samen met de redactie het nieuws maken.
Veel van de krachten achter De Orkaan hebben niet de ambitie zelf zichtbaar te zijn. Toch laten we ze graag aan het woord de komende dagen. Om te voorkomen dat onderschat wordt wat onze gemeenschap bijdraagt aan de gemeenschap. Met hun bijdragen zijn we een Orkaan, anders waren we niet meer dan een briesje geweest…
Vandaag het woord aan: Coby Voorn
Kranten zijn voor mij de zuurstof van het leven. Op de hoogte blijven van wat er leeft in de maatschappij is een wezenlijk onderdeel van hoe we ons verhouden tot de dingen. Een echte lezer van een Zaanse krant ben ik nooit geweest. Ik pikte wel eens zo hier en daar wat op maar mijn kranten waren de landelijke dagbladen.
Tot ik op een zeker moment De Orkaan ontdekte, die naast mijn abonnement waarin ik landelijk- en wereldnieuws tot mij neem, mij nu dagelijks voorziet in wat er zich in onze streek afspeelt. Iedere morgen en iedere avond is het een vast bezoek, meestal via mijn telefoon.
Hoe fijn is dat! En nog fijner is om te ontdekken dat de kwaliteit van de geboden artikelen ook steeds beter wordt. Niets blijft onbesproken en ook de afgelopen maanden heeft De Orkaan laten zien dat ze ook in staat zijn andere initiatieven te ontplooien, met andere partijen, die een compliment verdienen. De uitzendingen vanuit de Bullekerk en café het Pand, de frisse duik tijdens Corona vanuit de Crommenije, voorbeelden van hoe actuele gebeurtenissen ons bereiken en een mooie aanvulling zijn op de bestaande journalistiek in de Zaanstreek.
Een andere verdienste is dat er erg goed wordt gekeken naar “hoe sluiten we aan bij de moderne media om zo divers mogelijk te zijn”. Dat betekent een omslag in het denken over hoe het nieuws verspreid kan worden. Hoe binden we jongeren aan ons en hoe sluiten we aan bij de diversiteit in de samenleving? Hoe bereiken we alle Zaankanters? Breed programmeren is waar de samenleving bij gebaat is.
Het vrij verspreiden van nieuws via moderne kanalen zoals Facebook, YouTube, Instagram hoort bij deze moderne samenleving, zonder de oude overboord te gooien. Dit staat bij De Orkaan hoog op de agenda zonder dat er koudwatervrees bestaat om dit aan te gaan.
Dat de fusiebesprekingen met RTV Zaanstreek niet zijn gelukt heeft bij mij niet veel verbazing gewekt. Ik heb de indruk dat er een totaal andere cultuur de oplossing in de weg heeft gestaan. Een verschil van inzicht, temperament en aspiratie. Door RTV Zaanstreek te volgen moet ik helaas concluderen dat deze eigenschappen bij hen, mochten ze die al hebben, niet over het voetlicht komen.
Indien De Orkaan de uitzendlicentie krijgt toegewezen zou dit voor de journalistiek in de Zaanstreek een grote meerwaarde zijn. De ambitie om meer professionalisering aan te brengen met aandacht voor maatschappelijke, politieke en culturele onderwerpen laat duidelijk zien dat er gestreefd wordt naar een groot bereik binnen de regio. De ondersteuning door middel van huisvesting, kans geven aan stagiaires, geld vrijmaken voor onderzoek, het doet recht aan het initiatief van De Orkaan om een uitzendlicentie aan te vragen en dat gehonoreerd te zien.
Zelf ben ik als vrijwilliger betrokken bij De Orkaan. Ik schrijf zo nu en dan een stukje maar weet dat er door heel veel betrokken anderen keihard gewerkt wordt om dit alles tot stand te brengen.
De vraag is nu wie plaatsmaakt voor de ander. Bovenstaande laat zien dat mijn keuze al bepaald is en ik hoop dat de aandacht van de gemeenteraad uitgaat naar en de keuze valt op De Orkaan.